24 november 2007
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Festival met muziek
in Zeeuwse streektaal

Kettalankas en Bestel Mè treden op
tijdens Dialect bie de Zee.

door David Duijnmayer

HEINKENSZAND - Zeeland is binnenkort een evenement rijker. ‘Dialect bie de Zee’, een festival met Zeeuwstalige muziek, gaat 1 december van start in Heinkenszand. Het festival moet in totaal zes keer gaan plaatsvinden. Tussen nu en mei 2008 willen organisatoren Ron de Vos en Kees Wondergem zes verschillende Zeeuwse gemeenten aandoen.
De Vos en Wondergem treden zelf op tijdens het festival. Wondergem is gitarist in de Zeeuwstalige rockband Surrender. De Vos drumt en zingt in Bestel Mè, een band die nummers van Rowwen Hèze vertolkt. In het Limburgs dus, maar met een Zeeuwse tongval. De gelegenheidsformatie de Kettalankas opent het festival met bekende Zeeuwstalige nummers van andere bands of zangers.
Het initiatief is, volgens De Vos en Wondergem, een beetje een poging tot behoud van cultureel erfgoed. Wondergem: „Mijn kinderen verstaan het nog wel, maar spreken het zelf niet meer. De volgende generatie verstaat het helemaal niet meer."
Een landelijke versie van ‘Dialect bie de Zee’, met dialectbands uit verschillende provincies, sluiten de organisatoren niet uit. Sterker nog, ze laten doorschemeren dat er al „vergevorderde plannen" voor zijn.

‘Dialect bie de Zee’ wordt gehouden op zaterdag 1 december in De Stenge in Heinkenszand. Het fetsival begint om 20.00 uur. Toegang bedraagt 10 euro.

Deze pagina is bijgewerkt op