24 november 2007
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Zelfs Sinterklaas feest mee in dialect

door Rob Paardekam

HEINKENSZAND - "Hé, kom is wa dichterbie. Ik biet nie." Zanger Erik van Liere van de nieuwe formatie de Kettalanka's probeerde het publiek zaterdag in beweging te krijgen tijdens de eerste editie van het festival Dialect bie de Zee(uwen) in De Stenge in Heinkenszand.

Zoals de meeste festivals begon het wat gezapig, maar daar kwam al snel verandering in. De Kettalanka's maakten er namelijk een gezellige boel van. De formatie speelde een hoop nummers van andere Zeeuwse bands en zangers, waaronder Peter Dieleman, de Schompen en natuurlijk de onlangs opgeheven band de Lamaketta's (daarop is de naam Kettalanka's geïnspireerd).
Ook de liedjes van de populaire Zuid-Bevelandse troubadour Engel Reinhoudt mochten natuurlijk niet ontbreken. Maar ja, zijn liedje 'Een bolus bie de koffie', hoe ging dat ook weer?, vroeg de zanger zich af. De band gaf er toen maar een geheel eigen draai aan. "Reggae", werd er vanuit de zaal geroepen. En dus werd er een reggae-variant gespeeld.
Daarna klonk het liedje van Engel Reinhoudt nog in een hardrock-, een tango- en een carnavalsversie. En ja hoor, bij die laatste zetten enkele festivalgangers de polonaise in. De sfeer zat er meteen goed in. Zelfs Sinterklaas (met een flesje bier in de hand) en zwarte Piet (met een dikke sigaar in de mond) liepen feestend over het podium.
Behalve de Kettalanka's gaven ook het populaire Surrender en Bestel Mè acte de présence tijdens het festival in Heinkenszand. Die laatste band speelt nummers van de Limburgse formatie Rowwen Hèze, maar dan in het Zeeuws. Feest gegarandeerd dus.
Organisator Kees Wondergem van Surrender toonde zich na afloop tevreden over het evenement. Er waren 250 bezoekers. "Dat is iets minder dan waar we op gehoopt hadden, maar het was natuurlijk Sinterklaas en wellicht heeft het slechte weer ook veel potentiële bezoekers thuis gehouden. Maar voor zo'n eerste keer vond ik het goed genoeg hoor."
De organisatoren willen het festival de komende maanden nog in vijf andere gemeenten in Zeeland organiseren. Waar en wanneer is nog niet helemaal duidelijk. Ook lopen ze met plannen rond om een landelijk dialectfestival te organiseren. Daarover willen ze echter nog niet al te veel kwijt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.


Deze pagina is bijgewerkt op