14 oktober 2008
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Ware liefde voor streektaal

door Ali Pankow

ZONNEMAIRE - Chauvinistisch kun je Ada van Klooster uit Zonnemaire niet noemen. Zij is gek op de 'Zeeuwsche taele', maar koestert daarnaast een warm hart voor allerlei soorten streektaal. Van De Kast tot Rowwen Hze, dus letterlijk van Friesland tot Limburg. ,,Gelukkig geeft Rowwen Hze nu ook theaterconcerten. Dan kun je tenminste zitten, want heel de avond staan is geen doen. Misschien als je 'stief staat van 't bier', maar dat is niks voor mij." En tot haar grote favorieten behoort zeker ook de inmiddels overleden Groningse streekzanger Ede Staal. En een optreden van de Vlaming Willem Vermandere laat zij als het enigszins kan ook niet aan haar neus voorbij gaan.
Vanuit ware liefde voor streektaal dus tekent zij zaterdag 25 oktober nu al weer voor de achtste keer voor een Zeeuwse Avond in het Tonnenmagazijn in Brouwershaven. In het begin organiseerde Ada die avonden met medewerking van haar echtgenoot Dick op eigen houtje en voor eigen financieel risico. ,,Totdat Piet van Rooijen junior van het Westkappels Kwartet mij waarschuwde voor het gevaar dat de Belasting bij me aan de deur zou kloppen. Toen hebben we de Stichting Nie praete m doe opgericht. Dan is het zakelijk beter geregeld. Ik ben er zelf voorzitter van en verder zijn er geen bestuursleden", vertelt Ada.
De organisatie doet ze nu bovendien al enkele jaren samen met Johan Goemans, uitbater van het Tonnenmagazijn.
Voor de komende Zeeuwse Avond heeft ze een programma samengesteld met optredens van de Bevelandse zanger Peter Dieleman en van zang- en cabaretgroep De Witkammetjes, bestaande uit vijf broers Arno, Frank, Jan, Kees en Rinus uit 's Heerenhoek.
De Zeeuwse Avond in het Tonnenmagazijn in Brouwershaven begint om 20.00 uur. Kaarten 8,-- zijn telefonisch te bestellen: 0111-401576 of 0111-691816 of per e-mail: info@tonnenmagazijn.nl


Deze pagina is bijgewerkt op