27 oktober 2008
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Zangers trakteren publiek
op amusante versjes

Zeeuwse Avond in Brouwershaven staat bol van de anekdotes.

door Ton van den Nouweland

BROUWERSHAVEN - „Ik hoop dat jullie het leuk gevonden hebben. Ik denk 't wel, want er is niemand weggelopen," zei organisatrice Ada van Klooster na afloop van de Zeeuwse Avond, zaterdag, in het Tonnenmagazijn van Brouwershaven.
Ada had gelijk. Grappen over ambtenaren, bekende Schouwen-Duivelanders en poep en pies gingen er vlot in bij het honderdkoppige publiek.
Evenals liedjes vol heimwee naar het geboortedorp, de eerste liefde of ‘vroeger’ in het algemeen. Zo zong Peter Dieleman over het Wilhelminadorp, waar zijn wieg stond. Het dorp met de bakker, de fietsenmaker en de Végéwinkel ‘waar nog nooit iets is gebeurd en ook nooit iets zal gebeuren’.
„Als harmonie De Echo op Koninginnedag één keer het Wilhelmus speelde, kwam ze drie keer voorbij. Ik weet niet of het lied zo lang was, of het dorp zo klein", vertelde Dieleman.
Het lied ‘Zomer in Zeeland’ van Saskia & Serge is goed bedoeld, vond Dieleman. Maar hij betwijfelde of ze ooit in de provincie zijn geweest. „Want ze hebben het over zonsopkomst boven de duinen. Ja, dat kan wel; maar dan zit je in een bootje op zee", hield hij de schaterlachende toehoorders voor.
„Zomer in Zeeland, alleen voor ons beiden, dat zingen ze ook. Nou weet ik niet of u afgelopen zomer eens om u heen heeft gekeken, maar volgens mij waren daar toch meer mensen bij."
Het lukte troubadour Dieleman zelfs de zaal zachtjes mee te laten zingen, iets waar De Witkammetjes niet aan begonnen.
De vijf broers Witkam uit 's-Heerenhoek traden voor het eerst op tijdens de Zeeuwse Avond in Brouwershaven, en verbaasden het publiek met hun kennis van regionale eigenaardigheden, gebeurtenissen en persoonlijke gebreken. De ene kwinkslag volgde op de andere.
„We maken veel werk van de voorbereiding", vertelde een voldane Frank Witkam na afloop in de kleedkamer. „We verwerken Schouwse namen en situaties in onze standaardgrappen."
Daarvoor hebben we wat mailtjes gestuurd naar Johan Goemans van het Tonnenmagazijn en vlak voor dit optreden hebben we gepraat met mensen uit het publiek die we kennen. Ook de PZC gebruiken we als bron."
En zo kon het gebeuren dat de gebroeders Witkam de in het publiek aanwezige Zierikzeeënaar Gerard van Wagtendonk tot zijn verbazing een hoofdrol toebedeelden in een plat tandartsendrama. „Ik denk", veronderstelde hij, „dat er een namenlijst bij de kassa ligt."
De zaal hoorde ook geamuseerd toe hoe burgemeester Jack Asselbergs en wethouder Gilles 'Houteman' aan de rol gingen in het Antwerpse nachtleven.
Wethouder Roel van der Wekken zat zaterdagavond in de zaal, maar werd niet genoemd. „Daar geef ik niks om. En als dat wel het geval was geweest trouwens ook niet," aldus de wethouder, die samen met zijn vrouw had genoten van ‘een leuke avond met oude versjes.’


Deze pagina is bijgewerkt op