De
Bevelander

Dé Weekkrant op internet

Pink Floyd in Zeeuws

Grootse aanpak The Wall door Grysl

GOES - Het meesterwerk van één van Engeland's rockbands, The Wall van Pink Floyd, is binnenkort te zien en te horen in onder meer de Mythe - in het Zeeuws. De Zuid-Bevelandse rockgroep GRYSL heeft het groots aangepakt.

"Als je iets doet, moet je het ook goed doen", zegt Henny Lamper. Deze "Yesenèèr" is zanger en gitarist in de vaste bezetting van de band. "Ik liep al 20 jaar met het idee om The Wall te vertalen. Maar het is als een geintje geboren. Iemand opperde dat we dit zouden moeten doen. En een volgende begon er gewoon serieus mee. Zo is het balletje gaan rollen. De groep moest flink uitgebreid worden. Waar we eerst met z'n vijven waren, zijn we voor de Wall-gelegenheid met z'n twaalven. Verschillende muzikanten uit Zeeuwse blues- en rockgroepen werken er nu aan mee. Ieder met zijn eigen specialiteit En we hebben ook technici aangetrokken. Er zijn mensen voor het licht, video en het geluid. Ik ben heel tevreden met het resultaat. De cd ervan is inmiddels af. Die komt eind februari uit en zal eerst alleen als promotie-cd naar festivalorganisatoren en programmeurs gaan", vertelt Lamper. "Op 7 maart komt er een voorproefje in de Piek in Vlissingen".

Het gezelschap repeteert tweemaal in de week. Behalve uit Zuid-Beveland zijn er muzikanten bij uit Tholen en Noord-Beveland. "We hebben ook een zangeres die geen Zeeuwse wortels heeft", lacht Lamper. "Die heeft een spoedcursus Zeeuws gekregen. Dat gaat ontzettend goed". Bij het zoeken naar vertalingen, kwamen ze ook streekgebonden verschillen tegen. "Als je over water zingt en je staat naast iemand uit Tholen dan zingt de één "wèèter" en de ander "wihter". Dat moet je ook even kortsluiten, anders klinkt het wat slordig", zegt Lamper.

Wie nieuwsgierig is naar de uitvoering van dit prachtige project hoeft zeker geen specialist te zijn op het gebied van Pink Floyd of The Wall. Grondige voorkennis is niet nodig. "We staan in een theater. Er is genoeg te zien, er is veel te horen. Het wordt een spektakel".

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor het optreden van 4 april. Kijk voor meer informatie op www.thewallintzeeuws.nl

Zeeland TV

Een stukje van GRYSL's project van het omzetten van The Wall in het Zeeuws was op vrijdag 25 januari ieder uur te zien bij omroep Zeeland TV. Een groep leerlingen van de Kohnstammschool in Goes zong daar de Zeeuwse versie van 'Another brick in the wall' oftewel 'Een nieuwe steen in de muur'. het sprak de leerlingen zichtbaar tot de verbeelding om de voor de klas staande leraar te bezingen en te bekogelen.

terug naar Grysl

Deze pagina is bijgewerkt op