29 april 2008
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Muziek in je moerstaal

Op 15 november houdt de stichting De Zeeuwse Taele het tweede Zing Zeeuws-festival. Dé talentenjacht voor muzikanten en tekstschrijvers. Aan de eerste editie in 2006 deden achttien Zeeuwse bands mee. Tekstschrijvers en band die een kant en klare tekst willen presenteren, hebben nog enkele dagen de tijd zich aan te melden.

door Rinus Antonisse

0ver de belangstelling voor het komende Zeeuwse dialect-muziekfestival hoor je Veronique de Tier niet klagen, „Het loopt goed. Ik heb de indruk dat we wat aantal aanmeldingen betreft iets voorop lopen op de eerste wedstrijd in 2006", vertelt de consulent streektaal bij de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). „Er zijn deelnemers bij die de vorige keer meededen, maar ook nieuwe. Dat vinden we heel mooi." Muziek in je moerstaal - zo zou Zing Zeeuws ook kunnen heten. Een genre waarvoor de belangstelling groeiende is. In onze provincie timmeren groepen als Surrender, Ambras, Krysus en Donder met succes aan de weg, Initiatiefnemer en kenner van streekmuziek Joop van den Bremen uit Vlissingen weet dat de streektaalmuziek ook buiten de provinciegrenzen aan populariteit wint.
Neem bijvoorbeeld Nynke Laverman, van wie meer dan 35.000 exemplaren van de cd Sielesâlt verkocht werden, En de populaire Belgische band Fixkes, die met een dialectnummer lang de hitlijsten aanvoerde. Inmiddels een bekende Nederlander is Gré Reinders, die in Limburg hoog scoorde met het nummer As se mos goan, waarbij hij begeleid werd door fanfare Vlijt en Volharding uit Souburg. Consulent De Tier denkt met genoegen terug aan de eerste aflevering van Zing Zeeuws. Zes tekstschrijvers, twaalf artiesten en groepen dongen naar acht prijzen, Het gemêleerde publiek onthaalde ze enthousiast, Met het nummer Softijsje werd de band Donder winnaar van de Zingende Boer, de publieksprijs. Bij de categorie tekstschrijvers won Nelly Deij-Dieleman met Zomâ 'n vêsje. De jury riep Bennie Hek & De Houdoe's uit tot vertolkers van het beste lied, U'n zwoele zômeraovend.
Ondanks het succes is de wedstrijd vorig jaar niet gehouden, Een bewuste keus, legt De Tier uit. „We denken dat een jaarlijks festival iets te veel wordt." Voor de nieuwe ronde hebben tot nu toe zes tekstschrijvers een liedtekst ingeleverd en in de categorie bands die een liedje zoeken hebben zich er al drie aangemeld, „Maar we kijken natuurlijk uit naar nog meer inschrijvingen."
Voor deze categorieën geldt 1 mei als uiterste inschrijvingsdatum, Daarna gaan de organisatoren op zoek naar uitvoerende band of teksten.
Een derde categorie, muzikanten en groepen die een eigen nummer in het Zeeuws willen brengen, hebben nog even de tijd. Hun inschrijvingen moeten 1 september binnen zijn (zie dialectzang@xs4all.nl of www.scez.nl). De Tier hoopt dat zich vooral nog jonge groepen aanmelden, Er is geen limiet aan het aantal deelnemers, Zijn er te veel gegadigden om op één avond te kunnen behappen, dan wordt eventueel een voorronde gehouden.
De streektaalconsulent merkt op dat de vorige wedstrijd voor een aantal deelnemers een aangenaam vervolg heeft gekregen, „Er zijn enkele groepjes die met hun nummer voor Zing Zeeuws scoorden. Ook is er dankzij de wedstrijd ten minste één nieuwe groep ontstaan. Die resultaten zijn een leuke bijkomstigheid."
De liedwedstrijd wordt 15 november in De Stenge te Heinkenszand gehouden.

terug naar Zing Zeeuws!

Deze pagina is bijgewerkt op