13 november 2008
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

ZES VRAGEN OVER STREEKTAALMUZIEK

In Heinkenszand wordt zaterdag de tweede editie van Zing Zeeuws! gehouden, de wedstrijd voor streektaalmuziek. De drijvende kracht erachter is Joop van den Bremen.

Naam: Joop van den Bremen
Woonplaats: Vlissingen
Leeftijd: 65 jaar
Functie: Streektaalzangliefhebber, organisator van Zing Zeeuws!

door Rolf Bosboom

Waarom is het belangrijk dat er een wedstrijd zoals Zing Zeeuws! bestaat?
,,In de praktijk blijkt dat veel mensen steeds meer hechten aan zaken die dicht bij hen staan. In een, door internet en globalisering, steeds groter wordende wereld, grijpen ze vaker terug op hun wortels, op hun eigen cultuur, op de eigen taal die mensen gebruiken om zich uit te drukken. Ik denk dat zo'n wedstrijd een geweldig platform is om dat vorm te geven."

Wordt de streektaal steeds populairder?
,,Ik onderhoud al jaren een website over streektaalmuziek in Nederland. Mijn indruk is dat het inderdaad steeds populairder wordt. Er komen steeds meer artiesten bij en zelfs in een behoorlijke snelheid: bijna één per dag. Ik zit nu al over de 3600. En in Zeeland blijkt dat als je met zo'n wedstrijd mensen uitnodigt, dat er veel meer artiesten graag in het dialect zingen dan je denkt. Het is mooi om dat naar boven te halen."

Twee jaar geleden werd Zing Zeeuws! voor het eerst gehouden. Het was direct een succes. Hadden jullie dat verwacht?
,,Toen was het echt een sprong in het diepe, maar het pakte nog beter uit dan we hadden verwacht."

Toch heeft het twee jaar geduurd voordat er een vervolg kwam. Waarom geen jaarlijks festival?
,,Daar is wel op aangedrongen. Het zou inderdaad mooi zijn om er een jaarlijks evenement van te maken, maar het vereist nogal wat organisatie en het moet ook gefinancierd worden. Dat gaat zeker niet vanzelf. Bovendien moeten de nummers die meedoen nieuw zijn. Dat betekent dat de deelnemers moeten schrijven, oefenen, slijpen. Dat heeft tijd nodig. Op zich is daarom eens in de twee jaar een mooie frequentie."

Het aantal inzendingen is dit jaar zo groot, dat er ook een middagprogramma is. Dreigt Zing Zeeuws! uit zijn jasje te groeien?
,,Wat mij betreft kunnen er nooit te veel inzendingen zijn. We hebben wel met de gedachte gespeeld om voorrondes te houden, maar kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat dat voor de artiesten minder leuk is en voor ons als organisatie een te grote belasting. Het aantal deelnemers is nu nog hanteerbaar. We verwachten dat de publieke belangstelling al 's middags loskomt. Veel artiesten nemen fans mee, omdat er ook een publieksprijs te winnen valt."

Tevreden over de inzendingen?
,,Wat me vooral opvalt is dat naast de bekende namen ook veel jongeren dit jaar meedoen. Het idee dat dialect alleen iets is voor oude mensen, is dus helemaal niet waar. Je hebt bijvoorbeeld Deo Volente, D'Ieseleke Koppespinnen en Zo Mae: drie jonge bands die echt in dialect willen zingen, omdat ze het zo leuk vinden om te doen. Ze kiezen voor de taal die het dichtst bij hen staat. Daarin kunnen ze zich het beste uitdrukken. Dat is emotie. Waarom zou je teksten maken in het Engels, met het woordenboek in de hand?
Verder denk ik dat het aanbod deze keer heel breed is: van de individuele zanger tot hardrock, van Anja Kopmels tot Surrender. Het is dus voor elk wat wils. Ook zijn, met uitzondering van Sint Philipsland, alle delen van Zeeland vertegenwoordigd. Dat maakt het voor de dialectliefhebber heel interessant. De klankverschillen komen niet alleen in de muziek, maar ook in de taal naar voren."

terug naar Zing Zeeuws!

Deze pagina is bijgewerkt op