16 december 2008
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Maikel Harte houdt van het tempo van de streek

PZC-columnist staat opnieuw in theaters met eindejaarsshow

door Raymond de Frel

TERNEUZEN - Als je een gemiddelde Zeeuws-Vlaming op straat tegenkomt en vraagt hoe het met hem gaat, volgt negen van de tien keer het even veel- als nietszeggende antwoord: 'op het gemakje, eh!' Zo wil PZC-columnist, jurist en liedjesschrijver Maikel Harte zijn nieuwe eindejaarsshow ook maar benaderen. En het liefst heeft hij dat zijn toehoorders dat ook zo doen. „Ik heb een gezin, ben advocaat en mijn hobby is cabaret." In die volgorde, niet meer en niet minder.
Natuurlijk, het hobbymatige is er in vergelijking met zijn eerste theatershow (Champagne met een babbelaar, 2007) wel een beetje vanaf. Waar die show eigenlijk min of meer bij toeval ontstond en volle zalen trok, is opvolger De Stamhast veel meer een doordacht avontuur.
De Stamhast begint waar Champagne met een babbelaar eindigde. „Ik kreeg een kritische recensie in de PZC. Verslaggever Rolf Bosboom schreef daarin dat ik iets van een gezellige stamgast heb, die sfeer weet te maken en wie men flauwe grappen graag vergeeft. Dat vond ik wel een aardige kreet, dus heb ik er de titel van mijn nieuwe show van gemaakt", vertelt Harte. Dat klinkt alsof Harte zomaar achteloos over de kritische noot heen stapte, maar dat is slechts schijn. „Er kunnen negen mensen tegen mij zeggen dat ik het goed doe; maar die tiende reactie blijft door mijn hoofd spoken. Dat neemt niet weg dat iedereen eerlijk moet blijven. Als je er niets aan vindt, moet je dat gewoon durven zeggen."
Waar hij vorig jaar nog meteen in het diepe sprong, heeft Harte zijn show nu eenaantal keren gespeeld voor kleinere gezelschappen. „Als ik hoorde dat er iemand jarig was, riep ik meteen: dan krijg je vast 00k visite! En dus stond ik regelmatig tussen de schuifdeuren te spelen. Met mijn broer Jan altijd als kritisch toehoorder die zat te 'plussen en minnen'. Als een grap bij twee gezelschappen niet aansloeg, schrapten we die uit de show."
Voordat de voormalige voorman van dialectband De Lamaketta's ook maar alle reacties op zijn eerste show tot zich had genomen, moest hij alweer beslissen over een vervolg.
„Ik heb me veel meer voorbereid dan vorig jaar, omdat ik nu al in een vroeg stadium wist dat er weer optredens zouden komen. Dus kijk je het hele jaar anders naar het nieuws, probeer'je vaak in serieuze dingen een grap te zien. Het hele jaar werk je. toe naar die ene week. En dat vind ik nou juist het lekkere; je weet dat het eindig is. Die ene week in december, daar gaat het om. Daarna komt er wel weer iets nieuws."
In De Stamhast probeert Harte andermaal dicht bij zichzelf te blijven als hij het nieuws van 2008 de revue laat passeren. „Als je in één jaar een kredietcrisis én de eerste zwarte president van Amerika hebt, vertaal ik dat bijna automatisch in een blues. Ik denk dat Obama een heel goede bluesmuzikant zou zijn. Nee, zonder gekheid; zwarte mensen behandelen al bijna een eeuw, lang treurnis in bluesnummers. Tegelijkertijd blijft die stijl heel dicht bij mijn eigen muzikale interesses. Obama komt dus voorbij, maar ik zou nooit twee keer drie kwartier kunnen volpraten over politici. Maar de gevolgen van politiek beleid mag ik wél graag behandelen. Het rookbeleid bijvoorbeeld. Voor een vrijgezel is het rookverbod helemaal geweldig. Moest je vroeger nog vijf glazen bessenjenever bestellen, nu sta je met één sigaret al met een vrouw in het portiek."
Hartes tweede eindejaarsshow is, inclusief zes liedjes met gelegenheidsband De Hasten, grotendeels op dezelfde leest geschoeid als zijn voorganger.
De vorig jaar opgedane ervaring en zorgvuldige voorbereiding zorgen er bovendien voor dat het tempo van zijn show omhoog gaat. „Maar een type als Lebbis zal ik nooit worden. Die gaat mij trouwens weer veel te snel. Ik houd liever het tempo van de streek aan. Op het gemakje, eh!"
De eindejaarsshows van Maikel Harte in het Ledeltheater in Oostburg (22 december) en Scheldetheater in Terneuzen (26 en 27 december) zijn uitverkocht. Voor de show in de Stadschouwburg in Middelburg (21 december om 15.00 uur) zijn nog kaarten verkrijgbaar.

terug naar Maikel Harte

Deze pagina is bijgewerkt op