8 juni 2009
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

De zangtonen dansen in veelvoud tegen Middelburgs gevels

Middelburg vól koren. Het was maar net wat je wilde. Koralen of komische liedjes. Rockzangers of vertolkers van het levenslied. Voor alles was een publiek.

Ze noemen zichzelf een ‘hilarische zanggroep’. Opgeschoten hangouderen, die goed kunnen zingen - meerstemmig nog wel -, maar steevast door hun eigen zotheid worden overmeesterd. De Klikoos heten ze. Ze treden op zonder winstoogmerk. In het geval hun komische liedjes onverhoopt toch inkomsten dreigen op te leveren, dan worden die direct omgezet in koek & zopie, de aanschaf van geluidsapparatuur, nieuwe onderjurkjes en andere kwaliteitsverhogende investeringen.
Na anderhalf jaar repteren stonden welgeteld drie liedjes op het repertoire, wat resulteerde in ongeveer evenzoveel verwaaide optredens. Genoeg om zo voort te dobberen. En dat leverde afgelopen zondag, vijf jaar na de eerste, uiters onproductief verlopen repetitie, een geslaagd debuut op tijdens het tweedaags festival Middelburg vól koren. Twee keer nog wel stond Middelburgs 'prettig gestoord' zanggezelschap De Klikoos daar op de bühne Want ‘willen we overleven, dan hebben we wel publiek nodig’. Dat was afgelopen weekend in Middelburg ruimschoots voorhanden. De elfde editie van het jaarlijks festival kwam zaterdag wat aarzelend op gang, maar gaandeweg liep de stad toch weer vol voor de meer dan 105 koren, zanggroepen en vocale ensembles. Waarmee het record van vorig jaar (90) weer ruimschoots werd gebroken.
Dat leverde, zowel zaterdag als zondag, ruim honderd miniconcerten op, verspreid over 24 plekken in de binnenstad, variërend van kerken tot pleinen en van winkels tot terrassen. En daarbij ging het lang niet altijd even losjes toe als bij De Klikoos. Stadspoëet Joop Buma was door de vele ‘harmonische klanken’ en ‘tegen de gevels dansende tonen’ zo in vervoering geraakt dat hij zondag tijdens de grote finale op het Abdijplein bijna woorden tekort kwam. Hij had zich in het paradijs gewaand, ‘ver uitgetild boven het aards bewegen’ en ‘weggedreven in ontroering’.
Het was maar net wat je wilde: religieuze koren, in repertoire uiteenlopend van kerkmuziek tot gospel; klassieke koren, met liederen van onsterfelijk geworden componisten; gevarieerde koren, moeiteloos schakelend tussen Bach en Beatles; of de popkoren met smarlappen of pareltjes uit de populaire muziek. Dat alles vond een publiek. Twee popkoren steelden de show. Zaterdag was dat Xing Popcore uit Dordrecht, een 70-koppig X-factor gezelschap, met de mannen ruig in motorshirts. Zondag trok Pop-Up uit Oud-Beijerland alle aandacht in de afgeladen Nieuwe Kerk. Niet alleen doordat dit koor de finale haalde van Korenslag, ook omdat het tijdens eerde-re edities van Middelburgs korenfestival al indruk had gemaakt.
Zelfs toen het, eerder op de middag op het Abdijplein een stortbui moest trotseren, weigerden vele tientallen bezoekers weg te vluchten. En dan was er nog de wereldprimeur van Middelburgs Popkoorn, met alleen maar ‘jonge meiden’, in De Spot. Vorig jaar nog een voorzichtig proefbalonnetje. Nu een heuse revelatie. Monique Baltus, voorzitter van de werkgroep Middelburg vol koren, schat dat het festival dit jaar zo'n 15.000 bezoekers trok, wat minder dan vorig jaar. Maar er was nog wel wat meer in de streek te doen, zoals de bouwdag. Ze prees zich bovenal ook gelukkig met de gemoedelijke sfeer.

terug naar Klikoos

Deze pagina is bijgewerkt op