4 november 2010
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Zing Zeeuws is geen grijze golf

door Ali Pankow

Zing Zeeuws is een festijn voor iedereen: voor ouderen n jongeren en voor liefhebbers van allerlei muziekstijlen, vindt Bert van Leerdam. Hij presenteert zaterdagavond in De Klomp in Ovezande de derde editie van Zing Zeeuws, de zangwedstrijd in streektaal.
Het zang- en muziekfestival is een initiatief van de Stichting De Zeeuwse Taele in samenwerking met de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).
Wat Leerdam betreft is Zing Zeeuws absoluut geen grijze golf. „We hebben vijftien deelnemers, van Biggekerke tot Bruinisse en van Ellemeet tot Eede en dat betekent dus dat er ook veel verschillende dialecten zullen klinken." Van Leerdam is vooral ook blij met de diversiteit aan deelnemers. Naast stevige rock, met gitaar, bas, keyboard en drums van onder meer de jonge band 'Fck' en de tienkoppige band 'Altied wat te do' passeren ook andere stijlen de revue, zoals: liedjeschrijvers die eigen werk uitvoeren, blues en cabaretske nummers. „De familie De Glopper uit Ellemeet treedt als De Stamgasten op met drie van hun kinderen", vertelt de presentator. Bij deze tweejaarlijkse wedstrijd wordt onderscheid gemaakt tussen twee categorien: tekstschrijvers en mensen die zang en muziek uitvoeren. In beide groepen zijn geldprijzen tussen de 200 en 400 euro te winnen. De jury wordt gevormd door Piet Scheerders, Elza van Hermon, Peter Dieleman, Wim Scholten, Jaap Murre en Marleen Blommaert. Zij letten bij hun beoordeling op: taalgebruik, originaliteit, presentatie, uitvoering en muzikaliteit.
Ook het publiek mag zijn voorkeur uitspreken. De winnaar van die publieksprijs krijgt een beeldje van de Middelburgse kunstenaar Jan Davids. Dit keer heeft hij een zingende boerin ontworpen. „Leuk dat het dit keer een vrouw is. De voorgaande beeldjes waren mannen", zegt Van Leerdam.

Zaterdag 6 november, De Klomp, Ovezande, 19.30 uur. Reserveren kan via: www.zingzeeuws.nl.
terug naar Zing Zeeuws

Deze pagina is bijgewerkt op