De Vlissingse bode op het web

Dialectband Du Driefstang treedt vrijdag op
tijdens Kapelse Dag

Zeeuwse gitaren
met prikkeldraad

KAPELLE - Een band beginnen terwijl de leden geen muziekinstrument kunnen bespelen en niet kunnen zingen: de Zeeuwse dialectband du Driefstang durfde het. Inmiddels bestaat de band uit echte muzikanten. Vrijdagavond laten ze zich horen in Kapelle. Onder meer met nummers als Berend Botje op rockmuziek.

Een optreden op de Kapelse Dag stond al een tijdje op hun verlanglijstje. “Er komt altijd veel publiek op af, de mensen komen veelal uit de regio, wij kennen hier veel mensen en er heerst altijd een leuke sfeer”, vertelt zanger Albert de Jonge. “We vieren dit jaar ons twintigjarig jubileum en we vonden het mooi om dan in Kapelle op te treden.” De dialectband laat Zeeuwse en Engelstalige nummers horen. “Sommige Zeeuwse nummers schrijven we zelf en andere zijn bestaande nummers waarop we onze eigen tekst maken of andere muziek onder zetten. Bijvoorbeeld kindernummers als ‘Berend Botje’ en ‘Tita Tovenaar’ zingen we met de originele tekst maar dan op rockmuziek.” Andere nummers van de band zijn ‘Pee tied in Zuud Beveland’ en ‘Kees en Harley’. Dit jaar heeft du Driefstang nieuwe nummers geschreven die ze ook vrijdagavond laten horen.

Succes
De band is op een bijzondere manier begonnen. “Met een vriendengroep wilden we een band beginnen. We hebben eerst t-shirts met ‘du Driefstang’ erop laten drukken. We hebben er honderd van verkocht en met dat geld hebben we muziekinstrumenten gekocht. We wisten geen van allen iets van muziekinstrumenten af, we wisten bijvoorbeeld niet eens wat een basgitaar was. We zijn, zonder les te nemen, gaan spelen. We gebruikten gitaren met prikkeldraad in plaats van gewone snaren. Het klonk allemaal voor geen meter, maar we hadden wel succes. We zijn op verschillende plaatsen gevraagd. Na tien jaar waren we het een beetje beu om zo op te treden en hebben we echte muzikanten gezocht. Emiel Janse en ik zijn overgebleven. De gitaristen Hennie van der Schraaf en Marcel Pjotter en drummer Mike van den Dries zijn er bijgekomen. Sindsdien maken we betere muziek. We hebben zelfs een optreden op de Grote Markt gehad. Dat was echt ons hoogtepunt. Er kwam tweeduizend man publiek op af, voor ons heel veel. We treden alleen in Zeeland op, want in Zeeuws dialect zingen slaat buiten de provincie niet aan. Vroeger verzorgden we zo'n tien tot twaalf keer per jaar optredens. Nu zijn dat er een aantal per jaar. Mooi dat we nu in Kapelle mogen komen.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: www.driefstang.nl.

terug naar Du Driefstang

Deze pagina is bijgewerkt op