12 mei 1993
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Rockgroep pleegt onbewust plagiaat met cd-nummer

van onze verslaggever

HEINKENSZAND - De Heinkenszandse rockgroep Surrender heeft op de pas verschenen cd Oans Bin De Zeeuwen per ongeluk leentjebuur gespeeld. Het titelnummer is van de hand van de Kruiningse liedjesschrijver Bei Cok, maar het rocktrio wist dat niet. De muzikanten hadden de versregels opgetekend uit de mond van de moeder van bassist Johan van der Swaluw, in de veronderstelling dat het een stokoud volksdeuntje betrof.

Het liedje dat Bei Cok in 1946 schreef, werd aan het eind van de jaren veertig één van de bekendste schlagers in Oost-Zuid-Beveland. Het duo Wannes en Freek, waarvan Cok deel uitmaakte, bracht Wan We Bin Zeeuwen op de planken in dorpshuizen en cafézalen. De Kruiningse liedjesschrijver was een beetje verbaasd toen hij maandag in de PZC zijn tekst woordelijk terugzag in een artikel over Surrender.
Cok, die de band niets kwalijk neemt, heeft inmiddels contact gehad met gitarist Kees Wondergem. "Ik heb er geen problemen mee als die jongens m'n nummer gebruiken, als ze maar zeggen waar het vandaan komt. ik begrijp dat ze herkomst niet konden achterhalen; ze hadden het van boren zeggen. De tekst klopt echter als een bus, ik heb de coupletten nog door de telefoon voorgezongen, alleen de titel is verbasterd. Origineel is het: Wan We Bin Zeeuwen."
Namens de band maakt Kees Wondergem het 'slippertje' volgende week goed. "Ik ga even bij Cok langs en dan krijgt hij onze cd. Kan hij eens horen hoe wij z'n nummer spelen. Op de tweede persing van Oans Bin De Zeeuwen zullen we achter het titelnummer natuurlijk zijn naam vermelden. Maar echt, we wisten niet waar het vandaan kwam."

terug naar Surrender

Deze pagina is bijgewerkt op