24 januari 1994
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

De Driefstang brengt eerste demo uit

We kunnen niet spelen,
maar wel goede muziek maken

door Mariëtte Woudenberg

SINOUTSKERKE - Je ogen stralen als sterren, je mond is, als een bloeiende roos. Van dat soort flauwe teksten houden de jongens van de Zuidbevelandse rockgroep Du Driefstang dus niet. Als zij het liefdespad betreden, zingen ze: 'Fuck you op het peeland, fuck you op de grond. Fuck you in the mispit, midden in de stront.'

Du Driefstang - Zuidbevelands voor De Drijfstang - bestaat uit André Vink (gitaar), Emile Janse (zang), Albert de Jonge (basgitaar) en Mare Noteboom (drums). De eerste demo van de groep wordt vrijdag 28 januari officieel gepresenteerd in De Klomp te Ovezande. Met de demo willen de heren bewijzen dat ruige rock geen noten nodig heeft. "We kunnen niet spelen, maar wel goede muziek maken."
De band bestaat sinds 1990. Het plan om een groep te vormen, borrelde op tijdens een autorit van André, Emile en Albert. André: "We hadden geen cassettebandje bij ons, daarom zongen we zelf wat nummers. We verzonnen variaties op die reklametekst van Venz hagelslag. Daar hadden we bar veel lol in, dus besloten we zelf een band te vormen."

Met een portie bluf lukte het bijna direct optredens te boeken. "Voordat we één noot gespeeld hadden, verkochten we vijftig t-shirtjes met de naam van de groep. Daardoor leek het net alsof we al een heleboel fans hadden. We kregen gelijk een paar aanbiedingen." Na veel oefenen - 'zéééker drie repetities' - beklom het viertal tijdens hun debuut het podium van de Lewedorpse soos.
Hoewel ze geen wijs konden houden, was succes verzekerd: de groep bleek goed voor drie kwartier rock en lol.
Na die eerste keer volgden zeker twintig optredens in de regio. Met hun recht-voor-, z'n raap-teksten verwierf de groep een-reputatie. Net als met acts als een condoom over het hoofd trekken en een orgasme tussen twee gitaren nabootsen. Emile: "We worden zelfs herkend op straat. Na een optreden loop ik weleens door de stad. Dan hoor ik geregeld iemand achter me rug fluisteren: hé kijk, da's die dikke van Du Driefstang."

Demootje
Het leek onmogelijk, maar toch sloop de sleur in. De bandleden stonden op het punt te stoppen. Ze besloten eind vorig jaar ter afscheid 'even' een demootje op te nemen. De rockformatie knalde in een avondje tien puur Zuidbevelandse toppers op band, waaronder splinternieuwe nummers als 'Eenzame Man' en 'Zatte Boeren'. De opnamen verliepen gladjes. Zo gladjes zelfs dat de vier weer nieuwe zin kregen.
In de komende maanden zal Du Driefstang daarom weer ouderwets toeren met een wagen vol instrumenten. Albert kan het prikkeldraad op z'n bas.gitaar - 'gewone snaren springen kapot' - weer strak draaien. Emile mag zich uitleven op eigenzinnige hoogstandjes als 'Peetied' (voor niet kennérs: bietentijd):

'Slik op de weg loof op 't land.
Peetied in zuudbeveland.

De rooier stit a bie d'n dam
di kommen ok de karren an
me op het veurood wat een pech.
Di zakt ineens die karre weg.
Een oop geschreeuw, vee gevloek.
Dat eur je goed in eel d'n oek.

terug naar Du Driefstang

Deze pagina is bijgewerkt op