ZIERIKZEESCHE
NIEUWSBODE


Dialect-schrijver Ad
Leijdekkers overleden

ZIERIKZEE - Na een kortstondig ziekbed overleed in de nacht van dinsdag op woensdag Ad Leijdekkers uit Zierikzee, bij velen beter bekend als Arjaon. Arjaon werd 68 jaar.

Ad Leijdekkers was in leven een voorvechter van het gebruik van streektaal. Voor de Zierikzeesche Nieuwsbode verzorgde hij jarenlang 't Zuwse Oekje, waarin hij op mild ironische en vaak ook filosofische wijze het leven van alledag belichtte. Voor de ziekenomroep Nomen Nescio en de laatste jaren voor Omroep Zeeland las Arjaon voor uit eigen werk.

Hij zette zich op allerlei manieren in voor het behoud van de streektaal. Hij verzorgde lezingen over Zeeuws dialect voor de meest uiteenlopende gezelschappen en was een van de vaste medewerkers van de streektaalmiddag, die verschillende keren in de Zierikzeese Concertzaal werd gehouden. Hij werkte zijn hele leven bij de Scheldebank, die later opging in de ABN-AMRO-bank, maar hij leefde voor de taal. Reeds als jongeman schreef Arjaon liedteksten en voordrachten, waarmee hij, zichzelf begeleidend op gitaar, optrad bij particulieren die iets bijzonders hadden te vieren. Zijn lied `Kom; eens naar ons eiland toe' werd een begrip in de regio. Hij zat als gitarist in het orkest van de vroeger MCD-revue. De afgelopen jaren was hij actief als bestuurslid van de Vereniging Stad en Lande. Met Ad Leijdekkers verliest Schouwen-Duiveland een markante en geliefde persoonlijkheid, die voor veel mensen wat betekende.

terug naar Ad Leijdekkers

Deze pagina is bijgewerkt op