NEHALENNIA

Zeeuwsche Vereeniging voor Dialectonderzoek

'S EVEN LUUSTERE.....
                door
                Cathy Westdorp-Priem

Met onmiskenbare ontroering heeft minister Brinkman op 6 mei de eerste grammofoonplaat met liedjes in het dialect van Goeree-Overflakkee in ontvangst genomen.
Dat gebeurde tijdens de originele en ontwapenende aanbieding van de plaat " 's Even luustere" aan de minister door het oudste en jongste lid van het koor van de Chr.Scholengemeenschap Prins Maurits te Middelharnis.
Dit koor,bestaande uit 50 meisjes en 10 jongens,heeft onder de bezielende leiding van muziekleraar en dirigent Mar v.d.Veer deze unieke plaat gemaakt. Drs.A.Wagner bestuurslid voor de regio Goeree-Overflakkee mocht een plaat in ontvangst nemen voor de Zeeuwse Vereeniging voor Dialectonderzoek.

Het zingen in dialect begon voor het koor vorig jaar in Dirksland met een optreden voor de televisie en een optreden op de dialectmiddag in mei 1985. Muziekschrijvers en tekstdichters troffen elkaar en waren enthousiast.
Er zou een plaat gemaakt worden met versjes in het Flakkees.

'n Hl karwei
Met een enthousiast idee alleen ben je er niet. Dan komt het pas.
Dankzij de inzet en toewijding van koorleden,dirigent,leraren en externe medewerkers is het gelukt:Goeree-Overflakkee heeft een plaat om trots op te zijn.De elpee is gevarieerd van samenstelling,muzikaal verantwoord en voor iedereen verstaanbaar gemaakt door een tekstbijlage.
De smaakvolle hoes van " 's Even luustere" wordt gesierd door een aquarel van Paul Heerschap, leraar Nederlands aan de Prins Mauritsschool,die bekend staat als dialectkundige.
De muzikale arrangementen zijn van Mar v.d.Veer,de teksten van mevrouw Soldaat-Poortvliet en Teunie Knps,die voor mooie,gevoelige liedjes hebben gezorgd,en van Cathy Westdorp die de tekst van een didactisch nummer heeft gemaakt,een liedje waarin de status van het dialect onder de loep wordt genoemen. Zangpedagoge Titia Dijkstra zorgde voor de stemtechnische adviezen en de plaat is digitaal opgenomen door Ron Konings Studio Vrouwenpolder.

Serieus werk
" 's Even luustere" is niet alleen een primeur omdat het de eerste grammofoonplaat is met liedjes in het dialect van Goeree-Overflakkee: wat de plaat bijzonder maakt is het feit dat alle medewerkers en met name de leerlingen n de leraren de eigen taal serieus genomen hebben.
Wie de plaat beluisterd zal kunnen constateren dat er met zorg aan is gewerkt.De meeste teksten en melodien zijn speciaal voor deze produktie geschreven en kenmerkend voor het geheel is dan ook de originaliteit.

"s Even luustere" is een toonbeeld van eigen taal zonder folkloristisch te zijn.

Tweede oplage
De belangstelling voor " 's Even luustere" is zo groot gebleken dat de eerste oplage al na een paar dagen was uitverkocht.Niet zo'n wonder, want " 's Even luustere" is een plaat om te hebben n om ten geschenke te geven,een levensecht souvenir,een apart cadeau.
Half mei komt er een kleine tweede oplage.
Wie daarvoor belangstelling heeft kan zich het beste in verbinding stellen met de administratie van de Prins Mauritsscholen-gemeenschap in Middelharnis.
Het telefoonnummer van de school is 01870-2745.

terug naar Koor Prins Maurits

Deze pagina is bijgewerkt op