HAAGSE TOON


Cornelis Petrus Antonius (Kees) Manders (Leiden, 16 oktober 1913) oefende vele beroepen uit maar was vooral nachtclubeigenaar, cabaretier, liedschrijver en zanger.
Manders begon als straatzanger op kermissen en jaarmarkten. Later trad hij op in café's en kleine cabarets en kreeg hij een contract aangeboden om op te treden in theater Carré in Amsterdam. Daar zette hij revues en variétéprogramma's op. Hij figureerde er zelf in als conferencier en zanger.
Na de Tweede Wereldoorlog vertrok hij naar België. Daar was hij enige tijd programmamaker bij de radio werd.
Terug in Nederland vestigde hij zijn naam als nachtclubeigenaar in Amsterdam. Het leverde hem de naam van Keizer van het Thorbeckeplein op.
Manders schreef teksten en muziek voor diverse liedjes. Veel daarvan werden gezongen door zijn echtgenote, Rika Jansen, waarvan hij later weer scheidde.
In 1976 maakte Kees Manders een single onder de naam Haagse Toon. Zijn lied Je ken me geen oor aannaaien is blijkbaar geënt op het succes van de Clichémannetjes.
Als scenarist maakte hij in 1977 met regisseur Tom Manders jr. de speelfilm De peetmoeder. Tom Manders jr. is een zoon van zijn broer Tom Manders (1921-1972) die onder de artiestennaam Dorus door het leven ging.
Kees Manders overleed in zijn woonplaats Amsterdam op 21 maart 1979.


DISCOGRAFIE:

Single 7":

"Je ken me geen oor aannaaien / D'r is een meurd gebeurd" (1976)

PUBLICATIE:

"Kees Manders" (autobiografie 197?)

Deze pagina is bijgewerkt op