STICHTING

DRENTSE MUZIEKMAATSCHAPPIJ


Het doel van de Stichting Drentse Muziekmaatschappij was om gedurende een periode van drie jaar het stimuleren van het totstandkomen van een nieuw kwalitatief hoogstaand Drentstalig liedrepertoire, uit te voeren door veelal jonge musici, zangers en tekstschrijvers.
De stichting nodigde hiertoe tekstschrijvers en componisten uit om vernieuwende Drentstalige nummers te schrijven.
Een vakjury stelde jaarlijks voor maximaal 20 inzendingen een budget beschikbaar om de inzendingen ook daadwerkelijk uit te voeren. Het betrof een vergoeding van maximaal € 1.000 voor tekstschrijver en componist samen, en een bedrag van ca. € 3.000 voor het daadwerkelijk arrangeren, opnemen e.d..
De goedgekeurde inzendingen werden jaarlijks uitgebracht op een verzamel-cd en uitgevoerd tijdens een festival. De stichting ondersteunde tekstschrijvers en componisten met een jaarlijkse workshop. Een en ander werd mogelijk gemaakt door het Provinciaal Bestuur van Drenthe, het VSB-Fonds, het Je Maintiendrai-fonds en de !Pet bedrijven in Hoogeveen.

Op zaterdag 1 december 2007 presenteerde de stichting bij RTV Drenthe de eerste cd. Op Verleg oen grčens, zing ok ien't Drčents staan de eerste twaalf uitgekozen Drentstalige liedjes.
In december 2008 verscheen de tweede cd met daarop twaalf nieuwe liedjes in het Drents. En in 2010 verscheen de derde cd

Op 3 september 2010 stopte de Stichting Drentse Muziekmaatschappij. Op hetzelfde moment nam het Huus van de Taol de activiteiten over. De Provincie Drenthe besloot het Huus van de Taol te steunen. Kort daarna werd Bert Kamping aangesteld als Muziekmedewerker.


DRENTSE MUZIEKMAATSCHAPPIJ en de PERS:

in 2007:

'Streektaalmuziek kan wel een stimulans gebruiken'

in 2008:

Drentse Muziek Maatschappij scoort 75 liedjes
Drentstalige liedjes beloond
'Ik ben nog niet toe aan een Best Of-cd'
'Ik ga het Drents zeker promoten in Brabant'

in 2009:

Streektaal

in 2011:

Dialectmuziek in Nederland; waar gaan we naar toe?Deze pagina is bijgewerkt op