JOOP VERBEKE


Joop Verbeke (1930) was jazzpianist en vooral bekend als begeleider van de cabaretiers Riens Gratema en Leo Dijkstra. Ook was hij enkele jaren leraar Duits en scheikunde.
Verbeke speelde voor Amerikaanse soldaten in Duitsland. Hij had zijn eigen Joop Verbeke Oktet dat vooral bebop-jazz speelde. Ook was hij enige jaren pianist en later bandleider van de Big Band Leeuwarden 73.
In de jaren zeventig zette hij gedichten op muziek die hij ook zelf zong. Daarbij gedichten in het Nederlands maar ook Friese teksten van Rients Gratama, Douwe Tamminga, Jan J. Bylsma en Fedde Schurer.
In 1984 verscheen er opnieuw een lp waarop hij door hem getoonzette gedichten zong. Deze keer waren het gedichten van Obe Postma, Fedde Schurer, Marten Sikkema en Leo Dijkstra. Bovendien waren enkele evergreens toegevoegd. Deze waren door Teake Hoekema in het Fries omgezet. Begeleiders waren (broer) Harry Verbeke (tenorsax), Karst de Groot (gitaar), Sjoerd van der Wal (basgitaar) en Jan van Batenburg (slagwerk).
In 1995 was hij samen met Andries Kobus finalist op het Lietfestival met LÍste stikje. Verbeke schreef daarvoor zelf de muziek en Kobus de tekst.
Joop Verbeke overleed op 23 december 1997 in Leeuwarden.


JOOP VERBEKE en de PERS

in 1977:

Joop Verbeke zingt poŽzie

in 1984:

Obe Postma en de bossa nova

in 1995:

BŻnt ferskaat op Liet '95
Relaasjeleed en ‘croonende’ dummy

DISCOGRAFIE:

LP's:

"Joop Verbeke zingt van dichters" (B.V. Friese Pers, 1977)
"Dit folk" (1984)

CD:

"PoŽzie album" (Leeuwarder Courant, Bij-kerige-3, 1997)

Deze pagina is bijgewerkt op