Leeuwarder Courant op het web

Friese Sinterklaasliedjes
zingen in de zomer

Buiten was het 25 graden maar binnen in een opnamestudio zongen veertig kinderen zaterdag Sinterklaasliedjes. In plaats van ‘Zachtjes gaan de paardenvoetjes’ zongen ze ‘Suntsjes gean de hynstepoatsjes’.

BURGUM - In groepjes van twee en drie staan veertien leerlingen van streekmuziekschool de Wâldsang om een microfoon. Opnameleider Biem Visser duwt een verlegen meisje iets naar voren. „Zo kan de microfoon je beter horen als je zingt", zegt de eigenaar van muziekstudio Apres Midi in Burgum.
Ruim veertig leerlingen tussen de zeven en elf jaar zongen zaterdagochtend in Burgum Friese Sinterklaasliedjes. Op sandalen, in een korte broek of luchtig zomerjurkje. Het is wel gek dat ze met dit mooie weer Sinterklaasliedjes zingen, geven ze toe. „Maar anders krijgen we de cd niet af voordat Sinterklaas komt", zegt de elfjarige Hylke Hoogenberg uit Burgum.
Bianca van den Bogert kwam vorig jaar op het idee om een cd te maken met Friestalige Sinterklaasliedjes. Tijdens de intocht van Sinterklaas in Hurdegaryp vroeg de goedheiligman of de kinderen ook Friese liedjes konden zingen. ,,Mar nei twa sinnen fan ‘Swarte Pyt soe te fytsen’ foel it stil."
In een liedjesboek van Hindrik van der Meer vond ze Friestalige Sinterklaasliedjes. Voor nieuwe nummers schreef ze de Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen aan. Ook zijn troubadour Piter Wilkes, rapper Remon de Jong en Friese Sinterklaasliedjes zingen in de zomer Syb van der Ploeg gevraagd mee te werken aan de cd die in oktober in de winkels moet liggen.
En de cd wordt gratis verspreid op scholen, voegt Van den Bogert van de Stifting Warber toe. „Alle bern moatte de lietsjes sjonge kinne." Dat geen van de kinderen zangervaring had, was geen probleem. Maar muziekleraar Jaep Meems was tijdens de repetities wel veel tijd kwijt met de juiste uitspraak van Friese klanken. „Se songen 'moeten' yn pleats fan 'moatten' en 'horren' yn it plak fan 'buorren'."
Het moeilijkste liedje vindt Rutger van der Molen ‘Swarte Pyt soe te fytsen’. „As master Jaep net meisjongt, bin ik hieltyd de tekst kwyt", zegt de achtjarige uit Surhuisterveen. Hylke vindt ‘De Keunstkes fan Swarte Pyt’ maar een raar liedje. „Die ken ik in het Nederlands helemaal niet."
Over twee weken moeten de leerlingen vijf andere versjes uit hun hoofd leren. „Thús in protte oefenje", weet Sybrig de Haan (8) uit Noardburgum nog van de vorige keer. Want het papier met de tekst mogen de leerlingen er niet bijhouden. Dat geritsel en omslaan van de pagina's hoor je dan op de cd, legt Rutger uit.
„Maar als ik nou moet hoesten tijdens het zingen", vraagt een van de kinderen aan de opnameleider. „Dan moeten jullie het liedje opnieuw zingen", zegt Biem Visser streng. „Dus allemaal even hoesten. Nu kan het nog." Geforceerd gekuch klinkt er uit de veertien kinderkeeltjes.


Deze pagina is bijgewerkt op