Friesch Dagblad op het web

Van Wieren naar landelijk dialectfestival

Leeuwarden - De Friese band Van Wieren zal Frysl‚n eind dit jaar vertegenwoordigen op het Nederlands Dialect Festival in Zeeland. Dit is een landelijke wedstrijd waarbij popbands die in dialect of streektaal zingen, strijden om de award voor beste dialectband van Nederland. Het is voor het eerst dat dit festival gehouden wordt.

Van Wieren is door een vakjury gekozen uit zeven Friese bands. De Friezen hebben elf concurrenten naast zich; uit elke provincie ťťn band. Alle finalisten krijgen drie kwartier de tijd om zich, zingend in de eigen streektaal, te bewijzen. Zanger Robbie van Wieren heeft plannen om bij het optreden met zijn band de Praat mar Frysk-campagne te betrekken. ,,Konkrete plannen hawwe we noch net, mar we binne ambassadeurs fan de kampagne dat ik fyn dat we dÍr wat mei dwaan moatte.’’

Syb van der Ploeg

Syb van der Ploeg is een van de professionele zangers die zal optreden tijdens de eerste editie van het dialectpopfestival. Dat vindt op 27 december plaats in het Zeeuwse Westkapelle.
Doel van het evenement is om bands die in dialect of streektaal zingen een kans te geven landelijk door te breken. Nu zijn deze bands veelal regionaal georiŽnteerd, vindt Stichting Nederlandse Streektalen en Dialecten, organisator van het festival. Het evenement moet jaarlijks plaatsvinden.

terug naar Van Wieren

Deze pagina is bijgewerkt op