Leeuwarder Courant op het web

Sipke van der Hoop was de eerste ‘Joazef’

Vanaf dinsdag staat de musical ‘Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat’ zes dagen lang in een uitverkochte Harmonie. Maar in het najaar van 1987 veroverde een Friese versie ‘Joazef Master Dreamer’ al de Friese theaters. Hoofdrolspeler was toen Sipke van der Hoop.

RUIGAHUIZEN – ‘Joazef Master Dreamer’ was het project van Hindrik van der Meer. Hij had in 1977 de eerste musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice in Londen gezien en liep al een tijd met de gedachte rond een Friese versie te laten opvoeren door leerlingen van zijn pabo De Him in Sneek.
Het had heel wat voeten in de aarde voordat het zover was, herinnert Sipke van der Hoop (inmiddels 44) zich. In zijn woonboerderij annex dressuurcentrum/ pensionstal in Ruigahuizen blikt hij terug.
„Volgens mij begon Van der Meer er al mee toen wij eerstejaars waren. Pas in het vierde jaar was de uitvoering. Een probleem was ook toen al dat er veel minder jongens op de pabo zaten dan meisjes. En jongens hadden we nodig voor Jozef en zijn elf broers. En ze moesten nog een beetje kunnen zingen ook.”
In die tijd wist Van der Hoop niet eens wat een musical was. Wel hield hij van zingen. „Die gave heb ik van mijn moeder meegekregen.” Hij vond het niet zo vreemd dat hij de rol van Jozef kreeg. „Ik was verreweg de schrielste van het stel.”
Het enorme succes van ‘Joazef Master Dreamer’ verbaast hem nog steeds. Oorspronkelijk waren er twee uitvoeringen in Sneek gepland. Daar kwamen er twaalf bij in Leeuwarden, Drachten en Heerenveen. Er kwamen zo’n tienduizend mensen op af. „In januari 1988 waren in De Lawei de twee laatste voorstellingen voor de plaatopname. De kaarten waren in zes minuten weg. Alsof Michael Jackson kwam optreden.”
Het succes smaakte voor Sipke naar meer. „Logisch toch. Als je iets goed kunt en mensen bewonderen je, daar groei je van.” Via een nicht van zijn vriendin Anina Mulder belandde hij in een tv-musical. Dat vond hij niks. „Dingen vijf keer over moeten doen, omdat er weer eens een wolkje voor de zon schoof.”
Maar zijn zangtalent werd wel herkend. Hij deed auditie voor ‘Cats’ („Daar had ik met al dat dansen niks te zoeken”) en voor ‘Jeans l’. Met enig afgrijzen denkt Sipke terug aan die auditie. „Er waren zo'n achthonderd mensen op afgekomen. Een hele hoop met een musicalopleiding. Ik was compleet overdonderd. Ik dacht: ik ga naar huis, wat moet ik hier.”
Hij deed auditie als het ware met lood in de schoenen. Hij werd niet gekozen maar had blijkbaar toch voldoende indruk gemaakt. Dus kreeg hij later een uitnodiging om een gooi te doen naar een plek in het ensemble van ‘Jeans 2’.
Dit keer redde Sipke het wel. „In zes weken werd het programma erin gestampt. Ik heb al die tijd enorm op mijn tenen moeten lopen.” Anderhalf seizoen lang trok hij met ‘Jeans 2’ langs theaters in Nederland, België en Duitsland. „Het was keihard werken en weinig verdienen”, stelt hij vast, maar hij had het voor geen goud willen missen.
Antje Monteiro, later ster in de musical ‘Aida’, zat ook in het ensemble. Samen met haar en twee anderen maakte Sipke nog de productie ‘Broadway Boulevard’, een compilatie van musicalnummers waarmee ze feesten en partijen afgingen.
Intussen was die andere passie in zijn leven een steeds belangrijker rol gaan spelen: het paard. Samen met Anina zette hij een manege op en bekwaamde hij zich in het dressuur rijden. Inmiddels behoort hij bij de beste in Friesland en hoopt hij volgend jaar door te dringen tot de Nederlandse subtop.
Daarnaast is hij ook vier dagen in de week onderwijzer op een basisschool in Oudeschoot. En hij is met zijn vriend Hans Wempe, die destijds ook in ‘Joazef Master Dreamer’ speelde, bezig met het samenstellen van een anderhalf uur durend liedjesprogramma, waarmee ze straks - eerst in Friesland - de boer op willen.
Sipke houdt wel bij wat er op musicalgebied gebeurt, maar zelf naar een musical gaan, komt er bij zo'n druk bestaan niet meer van.
Met één uitzondering: volgende week zaterdag is er na ruim twintig jaar de eerste reunie van de cast van ‘Joazef Master Dreamer’. Hij verheugt er zich enorm op. „Eerst een hapje eten met zijn allen en daarna naar De Harmonie. Kijken hoe die Jozef het doet.”

terug naar Sipke van der Hoop

Deze pagina is bijgewerkt op