Leeuwarder Courant op het web

de band
Oefenruimte met legendarische bar

SPANNUM - De oefenruimte van dEROELS kent een lange historie. Het hok werd ooit, zo eind jaren tachtig, gebouwd om het drumstel te bergen voor Jan Tiemersma, toen in de band Kloft. Zijn ouders wilden dat gehei en gehou niet in huis, vandaar. Verschillende bands later heeft Tiemersma zijn drumstokjes aan de wilgen gehangen, maar dEROELS, wier zanger-gitarist Hedser Jan Tijtsma ooit met Tiemersma in een band zat, mag er nog steeds oefenen.
Het pand is in al die jaren wel wat uitgebreid, onder andere met de bar uit de legendarische Bar Bonkwerd, die ooit tussen Spannum en Kubaard stond. „Wy ha flierbedekking tsjin de muorren spikere, en der hingje posters fan no en eartiids”, zegt Tijtsma. Ljoubjr De Band, waar hij ook in speelt, oefent er eveneens af en toe.
dEROELS zelf, Friestalig, mijdt de humor niet. Dat blijkt uit de powerpoint-presentatie die hun optredens begeleidt en uit hun artiestennamen: Roel Roffel, Roel Oldschool, Roel Vet Cool en Jah Roel (Tijtsma zelf). Maar hun muziek nemen ze serieus. „Wy Iústerje nei De Staat en Elbow. Dat binne aardich útienrinnende bands, mar dy hearst yn ús eigen nûmers wol werom.”
Op www.lc.nl/friesland/cultregio staat een filmpje, waarop dEROELS hun eigen 'Hâld my hjir' spelen.

terug naar dEROELS

Deze pagina is bijgewerkt op