Friesch Dagblad op het web

Eerste drie finalisten van songfestival Liet bekend

Drachten • Bona, Carla de Wal en Sjaak Weiland zijn de eerste drie artiesten die zijn doorgedrongen tot de finale van het Friestalige songfestival Liet. De drie werden vrijdagavond uitgekozen door de nieuwe jury, onder leiding van saxofonist Anne Zwaga, tijdens de eerste halve finale in poppodium Iduna in Drachten.

Aan de halve finale deden negen acts mee in verschillende muziekgenres, van gevoelige ballades die werden begeleid door gitaar en piano, tot hardrock en elektronische popmuziek. De band Bona, met leden uit verschillende plaatsen, wist een finaleplek te bemachtigen met het nummer Mosk. Sjaak Weiland uit Minnertsga maakte indruk met zijn Earste leafde en Carla de Wal uit Amsterdam wist te overtuigen met het liedje Kom ris tichterby.
De jury was tevreden over het enthousiasme van alle deelnemers, maar juryvoorzitter Zwaga had nog wel enkele punten van kritiek. Zo zouden sommige bands volgens hem meer aandacht moeten besteden aan hun podiumpresentatie.

Wildcard
De finale van Liet 2012 vindt plaats op 5 mei tijdens het Befrijdingsfestival in Leeuwarden. De zes acts die afgelopen vrijdag geen rechtstreekse finaleplek wisten te bemachtigen maken nog een kans. Na de tweede halve finale, aanstaande zaterdag in poppodium Asteriks in Leeuwarden, kan het publiek op de overgebleven acts stemmen voor een zogeheten wildcard via www.liet.nl.
De uiteindelijke winnaar van Liet 2012 mag Fryslân op 1 december vertegenwoordigen tijdens het songfestival voor Europese minderheidstalen, Liet International, in de Noord-Spaanse stad Gijón.

terug naar Liet

Deze pagina is bijgewerkt op