STREEKTAALMUZIEK

IN

NEDERLAND


Streektaalmuziek op het web

Tigers Fan Greonterp
Geen titel
(Marista, MCD 17027)

Op het Greidhoekfestival in 2015 debuteerden de Tigers Fan Greonterp. De alternatieve rockgroep is geformeerd rond schrijver, dichter, zanger en performer Elmar Kuiper. Hij werkte onder meer als psychiatrisch verpleegkundige. Zo vond hij inspiratie in verhalen van patiŽnten voor zijn spreekgezongen teksten. Die draagt hij nadrukkelijk uit in Grut Lankum waar de fantasierijke zinnen zijn ingebed in het geluid van snerpende gitaren, dreunende drums en een donkere basgitaar.
De Friestalige teksten van Kuiper zijn zelden opwekkend maar wel poŽtisch. Zo vergelijkt hij 'een scheur in een muur die voortzwemt' met verdriet.
De muziek van de Tigers wisselt sterk en roept soms de sfeer op van ouderwetse punk. Maar soms leggen repeterende thema’s en teksten een totaal ander accent. Af en toe zijn er zelfs muzikale rustpunten ingebouwd zoals bij de start van Op in dei en Ferdriet.
De musicerende tijgers hebben hun sporen al eerder verdiend in andere Friese formaties zoals Xigatze, Ljoubr en dEROELS. Bands met een wat afwijkend en experimenteel tintje. Dit album is daarom geen uitnodiging om onderuitgezakt te beluisteren. Het is muziek die je afstoot of opslokt. Een middenweg is er niet. De Tigers Fan Greonterp bewegen zich dan ook verre van middle of the road.

Joop van den Bremen
terug naar Tigers fan Greonterp

Deze pagina is bijgewerkt op