GIEL AERTS


Michel (Giel) Aerts (Venlo, 14 februari 1917) speelde vanaf zijn zesde piano maar schakelde begin jaren '30 over op een knopaccordeon. Ook leerde hij spelen op andere instrumenten.
In de tweede helft van de jaren dertig werd hij beroepsmuzikant en wat later orkestleider van de Notenkrakers. Het orkest groeide uit tot n van de populairste orkesten van Zuid-Nederland. In de jaren vijftig viel de band uitelkaar.
Eind jaren veertig begon Aerts ook met het componeren van carnavalsliedjes. Samen met Koos Timp maakte hij de hit Vastelaovend in Venlo maar pas in de jaren '60 groeide hij uit tot een succesvol componist en arrangeur. Aerts werkte als componist ook samen met andere gerenommeerde tekstschrijvers als Frans Boermans en Ad Pollux en behaalde diverse successen op de Jocus Leedjesaovend en de Liedjesmatinee van De Wortelepin.
Aerts won samen met Frans Boermans vier keer het LVK (Minse wie weej in 1988, De Knapperikke in 1989, Waat hebbe we 't toch good in 1992 en Heej of dao in 1994).
Aerts was verder pianoleraar (o.a. van Ben Verdellen). Ook begeleidde hij artiesten zoals Wiel Vestjens en Funs van Grinsven.
Giel Aerts overleed op 20 december 1993 in zijn woonplaats Venlo.


Ter ere van Giel Aerts werd in 2008 een prijs ingesteld. Deze Giel Aerts-Trofee jaarlijks uitgereikt door het Giel Aerts-Kommitee aan een persoon of instelling op het gebied van dialectmuziek of - tekst


GIEL AERTS en de PERS:

in 1992:

Venlo wint weer leedjesconcours

in 1994:

Liedje overleden Venlonaar Aerts beste op Konkoer

in 2009

Venlo, de stad van duizend 'leedjes'
11 maart 1999

PUBLICATIE:

Samen met Koos Timp

"De notenkraker: mezik en wrd van 35 leedjes" (1991)

Deze pagina is bijgewerkt op