PLAT GESPÖLD

FESTIVAL


Op 23 maart 2014 vond er in de Cultuurfabriek in Ulft voor het eerst een streektaalfestival plaats. Organisator was Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Op dit jaarlijkse festival wordt de Gelderse Kleiroze uitgereikt. Dit is de prijs voor het 'haevigste' streektaalliedje uit de Achterhoek en Liemers van het afgelopen jaar.
Muzikanten, liedmakers en dichters kwamen bijelkaar om de liefde voor de streektaal uit te dragen. Het geheel werd geregisseerd door Willem te Voortwis. Optredende artiesten waren onder meer Jan Ottink, De Boetners, Firma Irma, Mulder en Van Gorkum, Henne Hegman, Henry Welling, Herman Riethorst, Ben Lukassen, André van Gessel, Cedar Grove, Hans Keuper en Serge Epskamp.


Op 28 maart 2015 vond dit festival voor de tweede keer plaats. Deze keer in 't Brewinc in Doetinchem. De presentatie was in handen van Joop Hekkelman.
Optredende artiesten waren verhalenvertelster Esther Kämink, de zanger Henry Welling, de bands Bonne Route en Puree, het duo Alles Andes en het koor What Ever Happens.


Op 19 maart 2016 vond het festival plaats in Erve Kots te Lievelde. Optredende artiesten waren het Duo Niet Normaal, de MidLive Parrots, Alles Andès en Bonne Route. Ook deze keer is Joop Hekkelman de presentator.


Ook in 2017 vond het festival plaats in Erve Kots te Lievelde. Optredende artiesten waren deze keer de Jan Ottink Band, Ben Lukassen en streektaalverteller Henk van Aalten.


In 2018 was er weer een Plat Gespöld. Hans Westerveld ontving de Gelderse Kleiroze.


In 2019 is het festival op 15 september in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Optredende artiesten zijn Merel Geerdink, Tom en Joël en Dick van Altena.


In 2020 zou het festival op 8 november opnieuw in Ulft plaats vinden met de artiesten Joop Boxstart & John te Dorshorst, Rowan Langenhof, Alan Gascoigne en Stef Woestenenk. De presentator zou Frans van Gorkum zijn. In verband met covid-19 werd het festival afgelast.


Op 21 november 2021 vond het festival opnieuw plaats in de Cultuurfabriek in Ulft. Deelnemende artiesten waren de Nightingirls, Joop Boxstart & John te Dorshorst, Mizstic, Tim, Christof en Wally, Rowan Langenhof & Kevin Raayman. De presentator was Frans van Gorkum.


In de DRU-fabriek in Ulft vond op 27 november 2022 weer een Plat Gespöld plaats. Deelnemende artiesten waren Eva Sophie Barkhuysen, Timo van de Sande, Jesse Klein Entink, Paul Mulder, Henri Welling, De Boetners en de Jan Ottinkband. Deze laatste drie waren genomineerd voor de Gelderse Kleiroze. De presentator was Laura van Kaam.


Op 26 november 2023 vond in Ulft het streektaalfestival Plat Gespöld voor de tiende keer plaats. Optredende artiesten waren Hans Keuper en de jonge talenten Christian Kuitert uit Enschede en Fien Snelting uit Megchelen. Ook de genomineerden voor de Gelderse Kleiroze traden op. Dat waren Eric Heutinck met Deerne Claudia, Paul Mulder met Louïse uut Gries en Timo van de Sande met Gemaskerd.


ERELIJST GELDERSE KLEIROZEPLAT GESPÖLD en de PERS

in 2015

Mooiste dialectlied van 't jaar

PLAT GESPÖLD op INTERNET

PLAT GESPÖLD heeft een plek op internet !


Deze pagina is bijgewerkt op