4 augustus 2007
De Gelderlander op het web
Ober, poft u ook..?
Alleen veur de kop!ARNHEM - Vanaf het hoesje kijkt een stelletje kroegtypes ons monter aan. Dit zijn Jofele Japie en de Beunhazen, zangers van het 't Ernemse Volkslied uit 1983. De hoempapa zet in en dan klinken de eerste regels:
Wij zin de jonges uut Ernhem
Soms hebben we het kout en dan weer werrum
Vorige week riep Bob Roelofs op om het 775-jarig bestaan van Arnhem in 2008 te vieren. Tussen de enthousiaste reacties van evenementenorganisatoren door, plofte ook dit bijna 25 jaar oude singletje op de redactievloer.
We lope over ut Velperplein en deur de Ketelstroat
En pikke veur een piek een wursje uut de automoat
Het Ernhems Volkslied dus. Arnhems levende rocklegende Henk Bruysten, beter bekend als Hank the Knife, zat erachter. Uitvoerend muzikant Jofele Japie was Jaap Bosman, in die tijd uitbater van Bruystens stamkroeg Atlanta aan de Hommelseweg. Fotograaf Rens Plaschek was een van de Beunhazen. "We waren gewoon een stelletje mafkezen. We hebben het refrein in gezongen en mochten op het hoesje."
Wij zin de jonges uut Ernhem Ernhemse Boys!
"We hebben het met een paar kratten bier erbij in mijn studio opgenomen", herinnert Henk Bruysten zich. De duizend exemplaren vlogen de deur uit. "Alle piraten draaiden het. Het was een Arnhemse wereldhit."
En zondags dan goan we mezze zessen
Noar de voetbalwedstrijd van Vitesse
Het lied wordt met een lekker vet Arnhems accent gezongen. Als Bruysten probeert de tekst terug te halen, twijfelt hij over de spelling. "Klarendals of Geitenkamps, daar zit nogal verschil tussen."
We hebben geen verstand van kurner of afseid
Maar jonges wat een lol as tur een veur de vlakte leit
In 1983 ontstond er een relletje toen de single was uitgebracht. Leraar Duits D. de Haan claimde dat hij het al in de jaren vijftig had geschreven onder de titel De zwerrevurs van Ernum. Daarop bracht De Nieuwe Krant zijn versie ook uit op plaat. Het wursje kost hier nog maar een kwertje. De versie van De Haan heeft veel meer tekst:
En vrijdags dan goan we nur de merrek,
en pikke 'n hčring bij de Grote Kerrek,
nör afloop goan we soame met de trolliebus nör huus,
en bakke dör een bukkum, op ons pikzwerte förnuus.
Bruysten: "Hoe het precies zat? Daar zijn de geleerden het niet over eens. Ik kende flarden van de tekst van mijn vader. Ik heb er een lekkere beat achter gezet." En af en toe een jolige kreet verzonnen. 'Ober poft u ook?', horen we iemand tussen twee coupletten door vragen. 'Ja, alleen veur de kop', luidt het antwoord.
Bruysten is niet van plan het nummer volgend jaar bij het 775-jarig bestaan van de stad opnieuw uit te brengen. "Het was een eenmalige grap. Er zijn wel eens stemmen opgegaan om er een rapversie van te maken, maar ik zou bij god niet weten hoe ik dat moest doen."