De Stentor op het web

Ferdi Jolij en Bennie Jolink
komen elkaar op podium weer tegen

Høkers verenigen zich in Lichtenvoorde

Door HENRI BRUNTINK

LICHTENVOORDE/LOCHEM - HALVU! Die door Normaal geïntroduceerde afkorting voor 'Høkers Aller Landen Verenigt U' is sinds vorig jaar van toepassing op de Høkersbühne in Lichtenvoorde. De tweede editie wordt van 17 tot en met 19 juli gehouden op de Schans. De ingrediënten zijn zoals bij høkers gebruikelijk: gezelligheid, veel bier en muziek met een hoog 'van-dik-hout-zaagt-men-planken--gehalte'. Normaal is er vanzelfsprekend, maar ook Jovink, Boh Foi Toch en Flaco Jimenez.

Vorig jaar kwamen er vijfduizend mensen naar het festival. Duizend van hen maakten gebruik van de mogelijkheid om op het terrein te kamperen. Als het aan organisator Joost Carlier van het Lochemse productiebureau L0C7000 ligt, komt het accent nog meer op het 'kampeergebeuren' te liggen. En het moet een festival worden waar een sfeer heerst waar niet alleen de jonge høker zich thuisvoelt, maar waar je met de hele familie naar toe gaat.
Carlier ziet de Høkersbühne als een mogelijkheid om de cultus die rond Normaal is ontstaan te conserveren voor de toekomst. Zelfs als Normaal er ooit de brui aan mocht geven, moeten de banden tussen de høkers uit alle windstreken in Lichtenvoorde minstens eens per jaar worden aangehaald. Zodat daldeejen en angoan voor het nageslacht bewaard blijven.
Het festival begint op vrijdag 17 juli om 19.30 uur met optredens van de Zingende Fresia's en de 'nieuwe-generatie-høkers' van Jovink & de Voederbietels. De zaterdag belooft een lange dag te worden want dan klimt de eerste band al om 10 uur het podium. Dat is Sweet Jane uit Luttenberg. Het Eerste Høkers Bloasorkest (EHBO) 'dweilt' van half twee tot vier uur. Daarna volgt een optreden van de ZuidAfrikaanse zangeres Caz.

Bijzonder
Aan het begin van de avond is het podium gereserveerd voor Livin' Stone en de Band Zonder Banaan. En dan is het tijd voor Normaal. Bennie Jolink zei onlangs in een interview dat hij dit optreden 'iets bijzonders' vindt. Optreden in de openlucht spreekt de zanger zeer aan en wat hem betreft blijft het concert in Lichtenvoorde tot in lengte van jaren op zijn agenda staan. "De Stones doen het ook nog steeds en die zijn een paar jaartjes ouder dan mij", legt hij uit.
Zowel vrijdag- als zaterdagavond is het nachtcafé op het festivalterrein tot drie uur geopend. De muziek wordt daar verzorgd door DJ 110% Crisis. De afsluitende zondag moet de echte familiedag van het festival worden, te beginnen met boerenkapel de Schoapenscheerders. Het door 'Busje komt zo' beroemd geworden duo Höllenboer komt vervolgens uitleggen waarom dat nummer hen inmiddels mijlenver de keel uithangt.

Samen
Rond het middaguur is het de beurt aan Boh Foi Toch. Het is voor het eerst dat die groep optreedt tijdens een evenement waar ook Normaal van de partij is. Kortom, voormalig Normaalgitarist Ferdi Jolij en Bennie Jolink moeten voor het eerst sinds jaren weer door één deur. Het is een publiek geheim dat beide heren lange tijd, op zijn zachtst gezegd, met elkaar in onmin leefden.
Daarom wordt het nog spannend wat er aan het eind van de middag gaat gebeuren. Dan staat 'Normaal and Friends' op het programma. Veel (oude) Normaal-fans koesteren de voorzichtige hoop dat Jolink en Jolij weer even samen muziek gaan maken. Dat kan heel leuk worden als ook Hans Keuper en zijn Texaanse trekzak-collega Flaco Jimenez komen meedoen. Jimenez geeft eerder die middag een concert en Bennie Jolink is een uitgesproken liefhebber van zijn muziek. Flaco Jimenez werd in de jaren zeventig in een klap wereldberoemd door zijn bijdragen aan de legendarische plaat 'Chicken Skin Music' van Ry Cooder.
Naast alle muziek is er tijdens het festival nog tijd voor sport en spel, waaronder de 'høkerskrachtspelen' en een prominenten-motorcross. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke voorverkoop-adressen en bij de 150 Ticketpostkantoren in de grotere plaatsen. Ook kunnen belangstellenden bellen met de Ticketlijn: 0900-3001250. Dagkaarten zijn vanaf twee weken voor het festival verkrijgbaar bij café De Zaak in Lichtenvoorde, alle Focus Fashion-winkels en alle Music-All-In winkels.

Dit artikel verscheen in het Deventer Dagblad

Deze pagina is bijgewerkt op