De Stentor op het web

Laatbloeier Korthuis in oase van muziek

‘Het gevoel zegt me dat ik aan de vooravond van mijn kunnen sta. Met het proces van ouder worden is er ook het besef van muzikaal rijper worden.’ Vrijdagavond presenteert Martin Korthuis zijn nieuwe cd ‘Aailand’ tijdens een openluchtconcert in het Zwolse park Eekhout. Afgaand op die cd wordt het een concert met een hoog gehalte intimiteit n een hoog gehalte Zwolse topmuzikanten.

door WOUT SLEIJSTER
ZWOLLE

Martin Korthuis is een laatbloeier. Pas als dertiger manifesteerde hij zich als kopman van bands als Blue Monday en Harvest, met steeds die markante, warme stem. Nu is deze inmiddels grijze singer/songwriter 54 jaar en woont hij al sinds 1992 op het eiland Schiermonnikoog, zijn ‘Aailand’. Maar Zwolle is hij nog niet vergeten.

Zijn manager is Irma Evers. Sinds deze Zwolse in zijn leven kwam ‘klopt het organisatorisch allemaal’. En voor zijn jongste Groningstalige cd ‘Aailand’ dook hij drie dagen lang de Zwolse studio van Xplosief in en omringde hij zich met muzikanten van Harvest en Muppetstuff: Albert Bartelds, Rob Bults, Jeroen van Halem, Rick Mensink, Peter Plaatsman, Elco Stalknecht en Onno Wieten.
‘Met het gros van die jongens heb ik een relatie die stand houdt tot de dood ons scheidt’, stelt Korthuis.

Sfeer
‘Die drie opnamedagen in Zwolle, eind maart, voelden als een oase van muziek’, blikt Martin Korthuis terug. ‘Ik kwam er binnen en er lagen al tien gitaren klaar, gestemd en wel. Dan is er al direct een prachtige sfeer en het resultaat is ernaar.’
Twaalf songs prijken op zijn tweede, compleet Groningstalige cd. Ook nu bezingt Korthuis levensthema’s eigenzinnig. De variatie is groot. Het ene moment ingetogen en sober, zoals in de titelsong, dan weer vrolijk en zomers zoals in ‘Blond’ waarin ‘de kont van een vrouw’ bezongen wordt. ‘Het kan zijn dat enkele dames moeite met dat lied hebben, maar ik beschrijf alle facetten van het leven en dit is er een van.’
Het optreden van Martin Korthuis in Park Eekhout past in de opzet van dat ‘podium’ in het programma Stad als Theater. Streektaal zet de toon op dat podium in het groen. Korthuis, geboren in Bedum, zingt in het Gronings, al jaren. Zijn laatste puur Engelstalige cd, ‘Broken hearts, broken dreams’, dateert al weer van 1994. Daarop duidelijk hoorbaar de invloed van grote songwriters als Gram Parsons en Neil Young, een mix van rock, country en folk.
In 1998 verraste Korthuis met ‘Vrij zunder schuld’, met Gronings- n Engelstalige songs. De toon was gezet, waarbij zijn moerstaal uiteindelijk zegeviert. In 2002 was er de cd ‘Ls’, helemaal in het Gronings. En nu dus ‘Aailand’.
Radio Noord heeft het repertoire van Korthuis omarmd en koestert zijn cd’s. Maar ook landelijke zenders hebben hem ontdekt.
Op de vraag of hij met deze keuze niet belandt in een kleinere ‘markt’, is het antwoord helder: ‘Je boort ook weer een nieuwe groep luisteraars aan. Uiteindelijk blijkt dat het er om gaat dat je moet doen waar je je het meest bij thuis voelt.’
‘Vanaf mijn jeugd en in al die jaren in de popscene had ik het Gronings achter me gelaten als iets bijna minderwaardigs. Maar terugblikkend weet je wel beter. Bij het schrijven van al die Engelse songs lag het woordenboek steeds binnen handbereik, een heel gedoe. En al maak je nog zulke mooie songs, het blijft gemaakt en je blijft je wringen in een taal die niet eigen is en nooit zal worden. In mijn moerstaal klopt ’t. Als het gaat om leven en dood, om je kind, om heimwee of vreugde en verlies, in je eigen taal kun je pas cht je diepste gevoelens verwoorden.’


Streektaal zet toon in Parkconcerten
De concerten in het Park Eekhout staan tijdens Stad als Theater vandaag en de volgende drie avonden vanaf tien uur in het teken van de streektaal. Vanavond treden de groepen Muppetstuff (voor de pauze) en Brak (na de pauze) op. Het repertoire bevat liedjes in ‘gewoon’ Nederlands en in Sallands dialect.
Vrijdagavond is het podium in het park voor Martin Korthuis. Hij presenteert er zijn nieuwe cd ‘Aailand’ en zal - in het Gronings - songs van die fraaie cd vertolken.
Zaterdagavond vanaf elf uur en zondagavond vanaf half negen zijn er artiesten van de dvd ‘Uutsprken’ te horen en te zien. Daarbij Erwin Nyhoff, kopman van de succesformatie Prodigal Sons, maar ook de eveneens uit Zwolle komende Bert Vrieling. Waar Nyhoff op de dvd koos voor een gedurfde aanval in rock op vooroordelen, koos Vrieling voor jeugdsentiment in een Tom Waits-sfeer. Ook Thomas Tijs (Luttenberg), Gooswijn van Rees (Genemuiden) en HarmJan Wilbrink (Dedemsvaart) treden dan op.

terug naar Martin Korthuis

Deze pagina is bijgewerkt op