Dagblad van het Noorden op het web

'Schoon van de wind' van Törf

Drie gedichten van de in 1995 overleden Oostgroninger poëet (en journalist) Simon van Wattum heeft de Grunneger folkgroep Törf op muziek gezet. Ze staan op het laatste spaigelploatje van de in meer dan dertig jaar tot een begrip uitgegroeide muziekgezelschap. Schoon van de wind luidt de titel en zoals gewoonlijk worden ook nu - de bas uitgezonderd - louter akoestische instrumenten bespeeld.
Een paar composities, waaronder een menuet genaamd Stoomwals, zijn helemaal instrumentaal. De meeste teksten voor de cd, die morgenavond wordt gepresenteerd tijdens een Törf-concert in de kerk van Woltersum, zijn deze keer geschreven door Eddy de Jonge.
De Stichting Simon van Wattum heeft de gedichten Zo geern (over het verloren paradijs), t Verloren loug (over de dood) en Zuderdaip - t Gebelschop (over de maskers waarachter mensen zich in het dagelijks verschuilen) beschikbaar gesteld. Bij enkele nummers is op het nieuwe album is een prominente plaats toebedacht aan de doedelzak van Flip Rodenburg. En dat klinkt lekker. De tekst van het lied Scheepsjoagers is van Lerus Roelofs.
Schoon van de wind is, zoals zanger Scholte stelt, een wat impressionistische cd geworden. De nummers gaan onder meer over onvervulde verlangens. Wie schoon van de wind is, is volgens Scholte in goeden doen. En als het einde nadert, hoeft hij of zij zich geen zorgen te maken.

De presentatie van de Törf-cd in de kerk van Woltersum begint morgenavond (zaterdagavond) om 20.00 uur. De entree voor dit concert is 4,50 euro . 'Schoon van de wind' is via www.torf.nl voor 15 euro te bestellen. b.van n.

terug naar Törf

Deze pagina is bijgewerkt op