Dagblad van het Noorden op het web

Fries werd in de muziek een Groninger

IN MEMORIAM
ANDRÉ BRALTS
1945-2010

Door Jan Schlimbach

Groningen/De Wilgen Zanger en schrijver André Bralts is zondag op 65-jarige leeftijd in zijn woonplaats De Wilgen, nabij Drachten overleden aan slokdarmkanker. Bralts was de laatste jaren zanger en tekstschrijver in de groep Woarom Nait. In de jaren ‘70 werd hij in kleine kring in heel Nederland bekend als André Barré, de helft van het Tragisch Duo Paul & André.
Bralts was de laatste jaren weer opvallend actief in de muziek nadat hij zich lange tijd buiten de schijnwerpers had opgehouden. In de jaren ‘70 maakte hij op de toenmalige sociale academie - in Groningen kennis met Paul ‘Pretty Paul Morelli’ Penninkhhof. Zij vormden het tragisch duo Paul & André. In weerwil van hun artiestennaam waren de optredens vaak zeer komische aangelegenheden. Zij zongen eigen liedjes en covers van bekende artiesten als Frank Zappa in humoristische Nederlandstalige bewerkingen. Hun bewerking van Chip Taylors Wild thing tot Wild Ding haalde zelfs de radio-uitzendingen van Frits Spits. De liveplaat Live in America - opgenomen met muzikanten als Louw Leeuw, Bernard Reinke, Ruud Banus en Hans Waterman - wordt onder liefhebbers nog altijd gekoesterd. Zo'n tien jaar terug maakten Penninkhof en Bralts met accordeonist Joop Douwma als het Tragisch Trio Joop, Paul & André de cd Troost. Het succes van de jaren ‘70 kon echter niet worden herhaald.
Buiten de muziek liet Bralts zich gelden Neerlandicus en doctor in de Friese Taal. In het literaire tijdschrift De Moanne verschenen bijdragen waarin Bralts van zijn hart geen moordkuil maakte. In de muziek liet hij zich daarentegen steeds meer als Groninger gelden. Met Woarom nait schreef Bralts met Douwma liefst zestig nummers waarvan Altied Joarig een van de bekendste is. Radio Noord bleek een trouw afnemer van het werk van deze groep.
Bralts schreef ook teksten voor artiesten als Sytse Scheeringa en Fiebo Scholtens (Benjamin B. en Stad). Vorig jaar heeft Bralts nog opnames gemaakt met de Friese muzikant Sido Martens.
Bralts, die een vrouw en een zoon achterlaat, wordt vandaag in stilte gecremeerd.

terug naar André Bralts

Deze pagina is bijgewerkt op