Dagblad van het Noorden op het web

VRAAG & ANTWOORD HENK SCHOLTE

Groningen-promotie in het centrum van miljoenenstad Caïro. Dat is wat de Groninger folkgroep Törf doet, 20 september op het Wanasfestival in Egypte. Henk Scholte, zanger en consulent van het Huis van de Groninger Cultuur, is onder de indruk.

‘Wo man singt, da laβ’ dich ruhig nieder’

Dit is wel even wat anders dan De Klinker in Winschoten.
„Dit is inderdaad de verste ommelandse reis die Törf in z'n bijna 40¬jarig bestaan maakt. Kennissen geloofden ons ook eerst niet. Törf speelt in Egypte? Egypteneinde bij Veendam zeker, werd er gegrapt.”

Hoe komt Törf op de playlist van dat wereldmuziekfestival?
„Via, via. Maanden geleden kreeg ik een mail van iemand van Womex, de World Music Expo. Die was zeer onder de indruk van een artikel over ons in het internationaal verschijnend magazine the Rough Guide for World Music. Hij, Michael Whitewood, bracht ons onder de aandacht van de organisatie. Zo is het balletje gaan rollen.”

Bij folk denk je eerder aan Ierland, Schotland of Amerika.
„Het gaat om wereldmuziek. Het is meer een rootsfestival, waar liggen je muzikale wortels. Vergelijk het maar met Op Roakeldais. Dan danst de hele wereld bij ons. Nu gaan wij zingend op roakeldais naar Egypte.”

Wat staat jullie te wachten?
„Het is voor mij een grote verrassing. Ik ben zeer benieuwd wat ik kan verwachten. Het is een driedaags festival waar negen bands aan meedoen. We treden op de slotavond in elk geval een dik uur op. Voor ons speelt een band uit Soedan. Ik zing natuurlijk in het Gronings en ben ook echt van plan aan Groningen¬promotie te doen. In het Engels. En ik zal zeker proberen een mondje Arabisch te spreken.”

Wat kan het publiek in Caïro verwachten?
„Onder meer ook werk van dichters als Hans Elema, Simon van Wattum en Jan Boer. Van Simon van Wattum draag ik een gedicht voor uit zijn bundel Twijstried. Tussen wenst en wereld.”

Is het wel veilig om te gaan. Caïro is een brandhaard van (politieke) onrust.
„Dat klopt. We houden de situatie dan ook nauwlettend in de gaten. En als het echt niet veilig is dan gaan we natuurlijk niet. Maar de organisatie heeft ons verzekerd dat de begeleiding goed is. Ja, en het was natuurlijk een optie om gezien de situatie in het land niet te gaan. Maar we gaan wel. Juist omdat cultuur, muziek, mensen bindt. Wo man singt, da laβ' dich ruhig nieder. Böse Menschen haben keine Lieder.”

terug naar Törf

Deze pagina is bijgewerkt op