Nieuwsblad
van het noorden

opgegaan in het Dagblad van het Noorden

Gronings liedjesfestival
bron van nieuwe nummers

Het Gronings liedjesfestival bevat komende donderdag in Hotel Struvé in Sappemeer weer een reeks compleet nieuwe bijdragen. Radio Noord organiseert het voor de vierde keer en maakt er opnieuw veel werk van. De bedoeling van het festival is duidelijk: het stimuleren van het Gronings, ook in de teksten van het populaire lied.

Rob Zandvoort, einredacteur van het Gronings programma, noemt het opmerkelijk, dat terwijl een officieel universitair onderzoek heeft uitgewezen, dat het niet zo best gesteld is met het Gronings en het kwalitatieve taalgebruik terugloopt, met. name het Gronings programma van zijn omroep op de zaterdagochtenden „waanzinnig druk', beluisterd wordt. Het Gronings komt dus blijkbaar erg positief' over concludeert hij.
Bij het liedsjesfestival gaat het overigens duidelijk om het aanbod van nieuw werk en niet om een wedstrijdvorm, een winnend liedje of iets dergelijks.
Veel teksten van het programma van het Grunneger laidjesfestival komen van Koen Heidema (Rockets). Bekende namen staan donderdagavond in Struvé, zoals Imca Marina (evenals vorig jaar), Lianne Abeln, de Rockets, Henk Wijngaard, Törf, het Sneeuwbaltrio, Hans Frijling en Bert Toebak. De laatste heeft wat minder „naam", maar Zandvoort schetst hem met enige vrijblijvendheid als de„Lee Towers van het Noorden, een westerling die de sfeer hier prima aanvoelt, al moet, het allemaal groeien". Hij zong ooit bij de ter ziele gegane groep Quintus.
Ook de North Star Show Band valt te beluisteren. De opnamen van het festival in Sappemeer worden op zaterdag 16 oktober uitgezonden. En ten aanzien van Henk Wijngaard stelt Rob Smit dat diens liedje „Ochtendliefde" hitpotentie bezit.

terug naar Grunneger Laidjes Festival

Deze pagina is bijgewerkt op