De Limburger op het web

De engelen en dromen van de Zoepkoel

De Westelijke Mijnstreek is vanavond goed vertegenwoordigd in de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). We stellen de vijf finalisten uit Sittard (2x), Lindenheuvel en Geleen aan u voor. Vandaag: trio Biej ein Geraap uit Lindenheuvel en Kartoesj uit Limbricht.
Naam: Annita Peeters (41), Lei Winkelmolen (62) en Piet Geenen (47), samen trio Biej ein Geraap
Titel liedje: Jeuk is erger es pien
Plaats: Lindenheuvel
Tekst en muziek: Herman Geenen en Hub Lemmens
Deelname LVK: negende keer, achtste keer in de finale

Het trio Bie ein Geraap oet Lntjheuvel heeft zijn wortels in de Geleense revue liggen. In 1994 hebben ze samen voor de eerste keer op de planken gestaan en dat was zo'n succes dat ze tien jaar later nog steeds met veel lol op de bhne staan. „We hopen dit jaar toch wel bij de eerste drie te eindigen. Ons streven is om eindelijk eens in de Zoepkoul te zingen", vertelt Piet Geenen. „Eindigen op plek twee of drie zou inderdaad heel mooi zijn”, knikt Annita enthousiast. „Ik wil heel graag een keer in Venlo zingen. En alleen de nummer een, twee en drie en elf uit de finale van het LVK mogen daar naartoe. Waarom we zo graag naar Venlo willen? Het is gewoon fantastisch om voor zo'n mensenmassa op te treden.”
Wat maakt hun liedje Jeuk is erger es pien bijzonder? Annita: „We hebben het geluk dat het duo Geenen en Lemmens al tien jaar onze vaste liedjesschrijvers zijn.” Lei vervolgt: „Dit nummer is bijzonder, omdat het eens iets anders is dan het walsje of de mars. We zingen altijd nummers met tempo en hier zitten leuke tempowisselingen in. Het is in ieder geval geen traditioneel carnavalsliedje.”
Heeft het trio nog bepaalde rituelen voordat ze het podium opstappen? Piet lachend: „Een goed glas bier is mijn ritueel.” Lei en Annita beamen schaterend die keuze. Behalve de goede hoop voor hun eigen nummer hebben de Geleners zelf ook favoriete nummers. „Kinne weej zinge? uit Venlo”, roept Annita meteen. „En het nummer van Paul en Leo uit Heerlen dat is ook leuk”, zeggen de mannen.
De zenuwen zijn er nog niet. Maar dat komt vast wel. De Gelense: „Bij de puntentelling afgelopen weekend was de adrenalinestoot al groot. Die vliegt door je lijf en dan kan de wereld op zijn kop staan, op dat moment telt alleen de uitslag.”

Naam: Guus Steinen (54) van de carnavalsband Kartoesj
Titel liedje: Petrus
Plaats: Limbricht
Tekst en muziek: Guus Steinen
Deelname LVK: vierde keer

Het LVK is voor componist en liedjesschrijver Guus Steinen - nu even woordvoerder van Kartoesj - een van de mooiste gebeurtenissen van carnaval. Caf Salden in Limbricht stond het afgelopen weekend op zijn kop toen de mannen uit Limbricht en Guttecoven bij de laatste negentien hoorden. „Hartstikke te gek”, lacht Guus enthousiast. De zes mannen van Kartoesj zijn Ren Haustermans op accordeon, Guus Kitzen gitarist/zanger, Jan Konings op drum, Ruud Rutjens op bas en Geert Cremers zang. Guus Steinen bedenkt de liedjes, maar zingt ook.
„Ik heb er zeker heel erg veel zin in. Het LVK is hartstikke leuk om mee te maken. Trouwens, we hebben ook al een keer in de Zoepkoel in Venlo gestaan, dat is ook machtig.” Het gevoel dat bij zo'n optreden is moeilijk te omschrijven, vertelt de componist. „Kippenvel? Ja, zeker. Als je voor een zaal staat en die mensen hebben duidelijk lol, dan weet je waarvoor je het doet. Dat plezier geeft je kracht.”
De mannen van Kartoesj zijn als gelegenheidsband ontstaan in 2000. Er zijn ook twee cd's verschenen: Tam Tam en Alles Kump Good. De inspiratie voor de nummers haalt hij overal vandaan. „Ik loop altijd met briefjes in mijn zak. Als ik iets leuks hoor, schrijf ik dat meteen op. En 's avonds ga ik achter de pc zitten.” Het liedje Petrus heeft een paar jaar kunnen rijpen. „Ik had het al een paar jaar liggen. Zelf ben ik heel trots op de passage: 'mer ein saort luuj die sjik 'r trk- doa sjteit 'r m beknd -, die wat veur Jan en Alleman cd's hbbe gebrent !!! die geuf 'r get laeg cd' tjes met en - jng, dan zin ze sjtil !- dan zaet 'r: Hawt uch good en bren mer wiejer in de hl !
Muziek met een serieuzere boodschap moet kunnen,” zegt Guus. „Maar ik ben geen missionaris. Met een kwinkslag moet dat wel kunnen. Het is tenslotte carnaval!”

terug naar Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer

Deze pagina is bijgewerkt op