digitaal magazine
van folk
tot wereldmuziek

NEWfolkSOUNDS op het web

Peter Vellinga
De angere kant

(Marista MCD 16153)
Peter Vellinga is vooral bekend geworden als de helft van het duo Oetgesjloape uit Hoensbroek. Samen met Piet Boonstra trad hij ruim veertig jaar op. Tijdens het carnaval maar ook daarbuiten met kolderachtige en kritische liedjes, zoals begin jaren tachtig bij de samenvoeging van hun woonplaats met Heerlen. Toch stond Vellinga ook regelmatig solo op de planken met een mengeling van sterk uiteenlopende covers en eigen liedjes. Ernstige ziekte van Vellinga dwong het duo dit jaar te stoppen. Desondanks nam hij nog een cd op met die eigen liedjes. Daarmee ging een grote wens van hem in vervulling.
Op de schijf tilde producent Ivo Rosbeek de stem van Vellinga naar een hoger niveau. De Limburgstalige teksten zijn soms in eenvoudige, maar steeds in prettige melodieŽn gestoken. De arrangementen zijn hier en daar krachtig maar waar nodig ingetogen, om recht te doen aan de intieme boodschap van de zanger-liedschrijver, zoals het slotlied Wat makt ‘t oet.
In de verzen passeren de emotionele zaken in het leven: liefde, leven en dood, maar wel op verbluffend nuchtere wijze. Vastgelegd door iemand die veel wijsheid heeft vergaard. Of Vellinga daarin nu terugblikt of vooruitkijkt, de optimistische kijk blijft aanwezig.
De wijze zanger overleed op 4 oktober 2016.

Joop van den Bremen
terug naar Paul van Loo
Deze pagina is bijgewerkt op