Brabants op het web

Voor u beluisterd:
Maria in Brabant deel 2

Na het geweldige succes van Maria in Brabant, de eerste Maria-cd in Brabants dialect, kon een vervolg niet uitblijven. De tweede Maria in Brabant-cd is net als zijn voorganger en de Brabantse kerst-cd Wij komme te same gebouwd op een mengeling van liedjes, gedichten en verhalen in de varianten van de Brabantse volkstaal.
Alle deelnemende artiesten van de vorige cd werden opnieuw aangezocht en zij werkten weer allemaal belangeloos mee met merendeels zelfgemaakte Marialiedjes! Dat zijn Annelieke Merx (Zeeland) met Gekommen is oew lieve mŔij, Martin de Barbanson (Vorstenbosch) met De Zuujte Moeder, Marie-Christien Verstraten (Volkel) met Dauwtrappe, Anne-Mieke Post-Smetsers (Veghel) met Gewoon ons Moeder, ‘Double Two’ (Veghel) met Duujzend lichies, Ruud van der Heijden (Best) met Rozenhoedje, Michel de Koning (Wouwse Plantage) met Op beejvaort aon de Meerelse Dreef, Toine Nooijens en Frank Melisse (Etten-Leur) met het bijzondere lied Elp ˇs, Mientje Wever (Boxmeer) met het gedicht De Rozekrans, Brabants weerman Johan Verschuuren (Aarle-Rixtel) met zijn verhaal 'n Mooi Mariam˛nd en Cor Swanenberg (Berlicum) met Maria Wegweijzer. Deze keer werd het scala van deelnemers uitgebreid met Jeanne van de Rijt (Volkel) met Maria ter Linde, 'Die Twee' (Schaijk) met Maria Weesgegroet, Henk van Beek en zijn groep 'Un Bietje Brabants' (Aarle-Rixtel) met Ons Kupelleke, Noud Bongers (Lith) met 't ┘rgel van de Sint Jan en Johan Biemans (Bergeijk) met zijn humoristische verhaal 't Mirakel van Ons Lieve Vrouwke van schraolen troost. Heel bijzonder is zeker de deelname van Albert West (Den Bosch), die de aloude bedevaarthymne, Lied van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch wilde vertolken voor deze cd.
Het resultaat is een zeer gevarieerde eigentijdse schijf, geheel gewijd aan de hemelse moeder en de Brabantse Mariadevotie, vertolkt in de eerste moedertaal, de taal van het hart van de Brabanders. Maar liefst zeven vrouwen brengen een ode aan Maria en vrijwel heel de provincie Noord-Brabant is vertegenwoordigd. Martin de Barbanson en Cor Swanenberg droegen middels verscheidene lied- en verhaalteksten in belangrijke mate bij aan dit nieuwe Mariadocument. Het tekstboekje maakt het gemakkelijk de Marialiederen en -gedichten te volgen. Omdat de artiesten van het eerste uur goede herinneringen hadden aan de eerdere cd's We komme te same en Maria in Brabant, vonden ze dat ook aan deze nieuwe cd 'Sonnius' als goed doel verbonden moest worden. Een betere combinatie dan Maria en het Sonnius Priesterfonds is nauwelijks voorstelbaar.

Nadere informatie en bestellen bij R.K. Instelling `Sonnius', Papenhulst 4, 5211 LC Den Bosch. Tel. 073-6123055.


Deze pagina is bijgewerkt op