Brabants op het web

‘De Revuo's’ uit Lith

In nummer 10 van dit tijdschrift konden de abonnees van Brabants kennismaken met ‘De Revuo's’ op cd. Daar mochten we hun lied Hij wó ze al in de geluidscompilatie meenemen. In de bespreking van Brabants gebekt in nummer 22 schrijft Piet Vos terecht: "Het klapstuk van de middag vormde een optreden van ‘De Revuo's’ uit Lith. Zij dolden met elkaar en met de zaal en vermaakten zich zo mogelijk nog meer dan de bezoekers."
Hoog tijd dat er in het tijdschrift Brabants wat meer over deze spectaculaire groep geschreven wordt, want dit vijfkoppige gezelschap heeft de presentatie van het Brabants Boekenweekboek 2009 in gemeenschapshuis ‘De Hoeve’ echt tot een onvergetelijk evenement gemaakt. Het Lithse vijftal heeft al veel andere memorabele momenten in zijn carrière beleefd.
‘De Revuo's’ staan garant voor een Brabants cabaretesk programma met veel humor en improvisatie dat ook jonge mensen aanspreekt. Hun voorstellingen lijken op een mix van elementen van ‘WC Experience’, ‘Band Zonder Banaan’ en ‘Normaal’. Geen wonder dat ze verschillende keren in het voorprogramma van de twee laatstgenoemde bands hebben gestaan. De groep bestaat uit Leo Bongers, Adriaan Ebergen, Jos Nederkoorn, René Geurts en Piet de Blank en is zo'n veertien jaar geleden voortgekomen uit de befaamde Lithse Revue. ‘De Revuo's’ maken eigen humoristische teksten op bestaande nummers. Meestal is de verwoording in het Brabants, soms in het Nederlands. Ze ‘lenen’ de melodieën van redelijk recente evergreens en dat maakt hun voorstelling heel eigentijds. Ze hebben nauwelijks nostalgie in hun repertoire. Door hun inventiviteit, ongebreidelde energie en improvisatietalent ogen de vijftigers nog als een stel jonge honden. Jeproeft dat de mannen geweldig goed op elkaar ingespeeld zijn.

Kerst-cd
Ondertussen hebben ze al vier cd's geproduceerd die allen ‘viltje’ in hun naam hebben en dat biergebonden element is niet vreemd aan de consumptie en inspiratie. Zo kennen we ondertussen Ut 1e (rooi), Ut 2e(gruun), Ut 3e (blaow) en Ut Kerstviltje. Die laatste cd is wel heel bijzonder, want die moet men downloaden vanaf de site van Theater ‘De Pas’ in Heesch, waar de eerste kerstvoorstellingen gegeven werden. Bij die voorstellingen kregen de bezoekers een gratis hoesje, maar de vraag was wel om als tegenprestatie iets te geven voor het goede doel. De gehele op¬brengst van die kerstavonden (€ 3500) ging naar de Cliniclowns! De kerst-cd met de ondertitel Hoera het is un jongen! bestaat uit tien vrij moderne kerstliedjes. Liedjes met eigen tekst, gebaseerd op bekende nummers van Elvis, Chris Rea, ‘Mud’, ‘Slade’, ‘Them’ en Peter Maffai. Stafke Fabri's Karsmis deur de jaore is eigenlijk een uitzondering, omdat daarin tekst en melodie en de ouderwetse sfeer zijn overgenomen.
‘De Revuo's’ zijn al jaren op rij te zien in de buitenlucht bij de jaarmarkt Effe naor Geffe. Hun liedje over de Kneuzers op You Tube is al zo'n 40.000 keer bekeken. De groep heeft hilarische voorstellingen gegeven samen met de Osse Hartog Fanfare.

Nieuwe productie
Ondertussen is de productie van hun vijfde cd, Ut 4e (gèèl) bierviltje een feit. De eerste presentatie vond op 26 september 2009 plaats in een sfeervol, uitverkocht Theater ‘De Pas’ in Heesch. Opvallend is dat er ook veel jong volk op af komt. Op 3 oktober werd de presentatie nog eens overgedaan in Gemeenschapshuis ‘De Hoeve’ in Lith. De nieuwe cd is een typisch Revuo-product; knappe liedjes naast trubbelige ongein. Zo belooft de inhoudsopgaaf van de nieuwe schijf 17 nummers, maar er staan er een paar minder op. Dat hoort zo en is als grap bedoeld. Alle liedteksten zijn geschreven door Bongers, Ebergen en Geurts op bestaande melodieën van Engelstalige, Nederlandse en Duitse liedjes. De inhoud is zeer gevarieerd.
De herkenningsmelodie van de vroegere cowboy-tv-serie Rawhide heeft geleid tot het openingslied Koeie haole. MSN-SMS is geheel van deze computertijd. Andere geslaagde liedjes zijn Ik verf m'n huis, Fons en Rokerslied. Het dialect hierin is heel eigentijds en niet zwaar, maar daar gaat het de groep ook zeker niet om. A'k Lith zie, op de mooie melodie van Good night Irene, heeft een aardig gevonden gag in zich door de klanksymmetrie met Clitsie, de naam van de Osse burgemeester, die binnenkort ook over Lith zal gaan ‘regeren’. Nu Lith alsnog bij Oss gaat komen, heeft de groep dus een tranentrekker bedacht die gekoppeld wordt aan dit trieste gebeuren. Tja, ‘Oss blijft trekken’ volgens de eigen bedachte toeristenleus, maar Leo krijgt naar eigen zeggen "de traone in z'n ooge".
Het mag duidelijk zijn dat het Brabants bruist bij ‘De Revuo's’ in Lith en hopelijk gaat dat nog door tot in lengte van jaren. ‘De Revuo's’ is een groep die respect en succes verdient.

Info: 0412 - 482001

terug naar De Revuo's

Deze pagina is bijgewerkt op