Brabants op het web

Cor Swanenberg

Voor u beluisterd
D'n duvel die slaapt nooit

'Allez Soldaat' heet de band en de leading singer is Björn van der Doelen, die in een vorig leven als profvoetballer van PSV, Twente en NEC bekend werd. De cd D'n duvel die slaapt nooit biedt twaalf Brabantstalige liedjes die allemaal (tekst en muziek!) uit de koker van Bjórn komen. Alleen bij het nummer Moeder werd de tekst gemaakt in samenwerking met M. v.d. Zanden en is de muziek afkomstig van Steffen Pauws.
De cd vormt een mooie eenheid. Een aantal liedjes wordt bijna parlando vertolkt met fraaie muzikale onderstreping. Dat geldt voor het liedje De fles, voor Recht veuruit en Vader. De nieuwe schijf is goed gevarieerd; in het tweede nummer Ik zie zit stevige beat, bij het heerlijke lied Zomerzon (wa bende schoon!) volgt fraaie samenzang met vooral Ellen Jeurissen en datzelfde procédé is nog eens te beluisteren in het afsluitende liefdeslied Niemand meer bellen, dat wij kozen voor Brabants cd 25.
Wanneer je de plaat aandachtig beluistert, hoor je vooral gaaf gitaarspel en liedteksten in een eigentijdse tussentaal, geen zuiver dialect maar wel heel Brabants. Flarden van die teksten blijven ook meteen in je hoofd hangen: En doe de deur op slot en huil mar, niemand die oe heurt; Wit da ik hier aon oe denk, Moeder stao me bij; Ons vadder het (alt) gelijk, Nee, doe mar nie; Dan hedde gin troost en gaode inzaam dood...
In de teksten kom je 'hoofd' tegen, waar het dialect kop zou hebben en 'huilen' waar de oudere Brabander janke verwacht en dat geldt ook voor 'nu' op de plaats van 'nou'. 'Warm en zacht' staat er voor wèrm en zaacht. Anderzijds horen we tal van mooie dialectwoorden, zoals o.m. gère, bestaon, gaon, veul, vraoge, vuste jong.

Zanger Björn van der Doelen heeft zijn wortels in de Meierij van Den Bosch. Hij groeide op in Brabants hoofdstad. Zijn grootvader van vaders kant komt van Nuland. Een groot deel van zijn leven sleet hij in Eindhoven, waar hij nu nog altijd woont.
Björn beschikt over een aangename, warme stem en hij heeft gevoel voor melodieuze teksten met enige diepgang; een vereiste voor boeiende parlando-uitvoeringen.
De bezetting van 'Allez Soldaat' kent behalve de genoemde zangers de gitaristen Steffen Pauws en Ruud van den Boogaard (zie nummer 23 van Brabants) en duizendpoot Gabriël Peeters (drums, percussie, piano, orgel, würlitzer en zang).
Kruispunt, het elfde lied op de nieuwe schijf, is een bijzonder intrigerend nummer. Hieraan is ook de cd-titel ontleend: D'n duvel die slaapt nooit. Het betreft een autobiografisch lied waarin we de fles van het eerste nummer weer ontmoeten, waarin we de duivel tegenkomen en de zanger-schrijver met enige ironie zijn beklag doet. Nee, nee, nee, doe mar nie zijn de woorden die blijven terugkeren, als de zanger een duivelse keus wordt geboden. Hij laat in een gesproken gedeelte weten dat legendes als Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Jim Morrison en Janis Joplin allemaal wereldberoemd werden, maar ook allen al op hun zevenentwintigste stierven. Misschien was daar een pact met de duivel debet aan. " Ik ben tweeëndertig, leef nog steeds, maar geen hond kent mijn liedjes," is de constatering. Daar mag wat ons betreft snel verandering in komen.
Hoewel het repertoire heel toegankelijk is, zou het toch plezierig zijn wanneer er een tekstboekje aan deze cd toegevoegd werd. We begrijpen dat de liedteksten straks op een site (www.allezsoldaat.nl) te zien zijn. De cd verschijnt vermoedelijk in mei.

terug naar Allez Soldaat

Deze pagina is bijgewerkt op