Brabants op het web

Joop van den Bremen

WC Experience wint Dialectpop

Het weer was bar en boos op de 19de december vorig jaar. Ongetwijfeld was het de reden dat nog geen vijfhonderd bezoekers naar Heinkenszand trokken om het tweede 'Dialectpopfestival' bij te wonen. Jammer, want daar viel naast veel muziek de verscheidenheid van de Nederlandse streektalen te beluisteren.

Ook deze keer traden, op drie verschillende podia, interessante bands op. Sommige formaties waren onverstaanbaar goed en trokken veel publiek zoals ‘Van Wieren’, de Friese winnaar van vorig jaar. ‘Tunebone’ daarentegen speelde voor slechts een handjevol luisteraars. De ware fans van deze bluesband zaten lekker thuis bij de kachel in Groningen (waar het weer nog guurder was) en de rest van het publiek gaf de voorkeur aan de plaatselijke favoriet ‘Surrender’.
Niet alle muziek was pop en niet alle teksten bleken onverstaanbaar. De singer-songwriters Peter Beeker (Limburg) en Dingeman de Visser (Zeeland) vermaakten het schaarse publiek in de foyer. ‘De Reg‚hs’ bezongen op onvervalste “flamingo”-muziek relationele problemen in het plat Haags. De ‘Ragebollen’ uit Klazinaveen voerden kleine shows op, overigens zonder verkleedpartijen. ‘WC Experience’ deed het, wat verkleden betreft, ook al minder dan gewoonlijk maar won uiteindelijk wel. De Westbrabantse feestband mag zich daarom van nu af aan de beste Nederlandse dialectband van 2009 noemen.

In 2010 wijkt het evenement uit naar Noord-Brabant. Het derde 'Dialectpopfestival' vindt dan in Liempde plaats; in de zomer. Ongetwijfeld is er dan meer publiek en dat is hard nodig om dit aantrekkelijke festival in de toekomst levend te houden.

terug naar WC Experience

Deze pagina is bijgewerkt op