De Meierij

Dé Weekkrant op internet

Feestelijke jubileum uitzending van Uurke Plat voor omroep LOS

SCHIJNDEL - In ‘t Spectrum in Schijndel is zondag 3 juli van 13.00 uur tot 17.30 uur het decor van de feestelijke 750e jubileum uitzending van ’n Uurke Plat. Het radioprogramma van Piet Pels uit Den Dungen en zijn vaste technicus Peter de Laat. Met optredens van onder andere Annelieke Merx, Marie Christien Verstraten, Un Bietje Brabants, Striepke Veur en vertellers zoals Adrie Hoppenbrouwers en Toon Kunnings treed het neusje van de Brabantse zalm op. De toegang is gratis.

Marie Christien Verstraten is één van de vele Brabantse artiesten die een optreden verzorgt.
Piet Pels is een geboren en getogen Brabander die houd van de taal, de muziek en de verhalen. In het Brabants wel te verstaan. Ongeacht welk dialect. Pels vindt het allemaal prachtig. Een liefde die ontstond door de veel te vroeg overleden muzikant Ad de Laat. “Die man kon zonder opsmuk en slechts begeleid door zijn gitaar zulke mooie en pure Brabantse liedjes brengen. Dat is nog steeds mijn persoonlijke favoriet”, meld Pels.
Het leidde er uiteindelijk toe dat hij in 1996 onder de noemer ‘Efkes Klinkriemen’ begon met het verzorgen van een Brabants muziekprogramma bij de L.O.S. in Schijndel. Al snel werd de titel van het radioprogramma gewijzigd in ’n Uurke Plat en tot de dag van vandaag is het programma op woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur te beluisteren bij de LOS. Samengesteld door Pels met assistentie van techneut Peter de Laat. Een gouden duo want, “Als ik er in de toekomst mee stop heeft Peter al toegezegd dat hij het van me overneemt”, aldus Pels tevreden. Laatstgenoemde is belangrijk voor de radiomaker want dat de Brabantse liederen en verhalen gehoord moeten worden staat als een paal boven water voor hem. “Alle denkbare emoties zitten in die liedjes en verhalen. Het kan je laten huilen en het kan je heel hard laten lachen. Of het nu serieus of hilarisch is, het blijft altijd heel puur. De Muziek is gevarieerd en met het hart gemaakt”, aldus Pels.

Liedjes
In verloop van 15 jaar verzamelde hij een bestand dat bestaat uit honderden cd’s en duizenden liedjes die gebruikt worden in een Uurke Plat. De Brabantse radio uitzending van Pels waarvan op zondagmiddag 3 juli in ’t Spectrum in Schijndel de 750e uitzending staat genoteerd. Dit wordt een eigen Brabants feestje compleet met een keur van Brabantse artiesten van formaat die in een feestelijke rechtstreekse radio uitzending een optreden gaan verzorgen.
Dan; “Ik hoop dat er veel mensen komen kijken en luisteren en we er met zijn allen een gezellige middag van maken.” De 750e uitzending is geenszins een afscheid. Pels resoluut; “Nee hoor, Ik ga voor de 1000!”


Deze pagina is bijgewerkt op