Brabants op het web

Cor Swanenberg

De Revuo's gaan stoppen. Zunt.

In nummer 10 en 24 van dit tijdschrift kregen De Revuo's uit Lith eerder aandacht. Het Lithse vijftal heeft al voor veel memorabele momenten op velerlei podia gezorgd. Nu ze besloten hebben er een punt achter te zetten, kijken we even terug. Enkele basisleden van de groep traden al in 1972 op tijdens de KPJ-dagen en wonnen daar prijzen. Vervolgens namen ze deel aan de carnavaleske pronkzittingen als Dorpsroddelaars. Ze hadden een stevige inbreng in het Liedjesfestival van de Osse carnaval, waar ze eens de publieksprijs wegkaapten. Ze behoorden tot de medegrondleggers van de Lithse Revu die in 1986 voor het eerst gehouden werd in het plaatselijke Gemeenschapshuis De Hoeve en nog jaarlijks floreert in de laatste weekeinden van november.

In 1989 treden Leo Bongers en Adriaan Ebergen voor het eerst op in de Lithse Revu als De Revuo's. Daarna volgt al gauw het verzoek om maandelijks een nieuw liedje op de actualiteit te maken voor het programma Weekendwijzer van Omroep Brabant Noord-Oost in Den Bosch. De Revuo's, ondertussen uitgebreid met Esther van de Velden, Renť Geurts en spektakelman de Rooie T (van Orsouw), worden gevraagd voor de Brabantse Avonden in Berlicum, Vinkel en Den Dungen. Daar kijkt het vaste publiek behoorlijk op van de enerverende voorstelling vol humor, zelfspot en ongein. De eigentijdse invullingen van liedteksten werken aangenaam verrassend en er ontstaat een prachtige sfeer.
De Revuo's spreken ook jonge mensen aan. Hun voorstellingen doen deels denken aan WC Experience, Band Zonder Banaan, Rowwen HŤze en Normaal. Zelf omschrijft de groep het eigen oeuvre als 'een mix van dweilorkest, rockband en cabaretgezelschap'. De optredens in de Oostenrijkse sneeuwparadijzen KitzbŁhel en Mayrhofen zijn vermeldenswaard. Zanger Leo Bongers, medezanger/verteller Adriaan Ebergen, accordeonist Jos Nederkoorn, schrijvend brein Renť Geurts en gitarist/geluidstechnicus Piet de Blank maakten ruim twintig jaar de regionale podia onveilig met een mix van flauwekul en muzikaliteit.
De Revuo's hebben zes cd's geproduceerd die allen 'viltje' in hun naam hebben en dat biergebonden element is niet vreemd aan de consumptie en inspiratie. Ze maakten Ut 1e (rooi), Ut 2e(gruun), Ut 3e (blaow), Ut 4e (gŤŤl), Ut "Verzamel" bierviltje en Ut Kerstviltje.
Leo Bongers schat dat de groep door de tijden wel zo'n tweehonderd liedjes gemaakt heeft. De Revuo's zijn jaren op rij te zien geweest in de buitenlucht bij de jaarmarkt Effe noar Geffe. Hun liedje over de Kneuzers dat oorspronkelijk op de dvd In Brabant geborre staat, is ook op YouTube te bewonderen en is al zo'n 100.000 keer bekeken. De groep heeft onvergetelijke slapstick-achtige voorstellingen gegeven samen met de Osse Hartog Fanfare. Tot de historische hoogtepunten behoort zeker ook hun optreden tijdens het voorprogramma in het HÝkersweekend van Normaal in Hummelo.
De Revuo's schrijven eigen humoristische teksten op bestaande evergreens. De verwoording zit dikwijls tussen Brabants en Nederlands in. De meeste liedteksten zijn geschreven door Bongers, Ebergen en Geurts op bestaande melodieŽn van vooral Engelstalige liederen. Zowel Bob Dylan als Elvis en the Rolling Stones zijn de 'leveranciers' voor melodieŽn die garant staan voor kwaliteit en herkenbaarheid.
Op de site staat te lezen: "De groep gaat stoppen omdat ze het onvermijdelijke stadium van de automatische piloot vůůr willen zijn." Inventiviteit en improvisatietalent tijdens de voorstelling vragen veel energie. Het is natuurlijk zo dat met het oplopen van leeftijden de 'energieke actieradius' vermindert en ook de 'houdbaarheidsdatum' van de heren komt in het gedrang. Medio 2013 willen ze er definitief mee kappen. De Revuo's geven nog enkele concerten. Ze zullen nog te zien zijn in theater De Pas in Heesch en in Perron-3 in Rosmalen.
Het mag duidelijk zijn dat de liefhebber van Brabants de bruisende Revuo's uit Lith node zal gaan missen.
Info: 0412-482001

terug naar De Revuo's

Deze pagina is bijgewerkt op