magazine
van folk tot
wereldmuziek

NEWfolkSOUNDS op het web

Op Zoek Naar Johan
Weg uit de stad
(www.wijzijnopzoeknaarjohan.nl)
Noord-Brabant manifesteert zich sterk op het vlak van de rootsrock in de moerstaal. Naast reeds (in klei of zand) gewortelde muzikanten als Bjrn van der Doelen, Jeroen Kant en Mathijs Leeuwis profileert de groep Op Zoek Naar Johan zich de laatste tijd nadrukkelijk. Qua stijl leunt de groep sterk op het americana genre, open en helder gespeeld. Spil van de band is zanger/gitarist/mondharmonicaspeler Martijn Kuijten. In 2011 stapte hij over van het schrijven van Engelstalig repertoire naar liedjes in eigen taal, omdat het op die manier beter lukte zijn gevoelens te verwoorden. Hij laat zich inspireren door mensen en gebeurtenissen om hem heen, en maakt de liedjes zo klein en persoonlijk mogelijk. Voorbeelden daarvan zijn De laatste keer, over een collega die plots haar partner verloor, en Als de muziek begint, over een dementerende oude vrouw, die bij een optreden van Dommelvolk helemaal opleefde. De titel van het album Weg uit de stad verwijst naar ouder en rustiger worden, ergens settelen, weg willen uit de drukte van het leven.
Kuijten wordt op de cd muzikaal ondersteund door Mark de Groot (mandoline, gitaar, achtergrondzang) en Ad van Overdijk (drums, achtergrondzang). Na de opnames is bassist Marc Lemmen de gelederen komen versterken. Dat de muziek van Op Zoek Naar Johan ook zonder de bijdrage van laatstgenoemde rijk en vol klinkt, is voor een belangrijk deel de verdienste van Gabril Peeters, die Weg uit de stad produceerde en tevens her en der bij de opnames piano, hammondorgel, contrabas en accordeon toevoegde. De basis van de nummers werd steeds live opgenomen, waardoor een warm en levendig gevoel kon worden vastgelegd. De nummers op het album vormen n geheel, dat organisch aanvoelt.
De kwaliteit van de liedjes en de opnames plaatst Op Zoek Naar Johan meteen volop in de schijnwerpers. Het zou me niet verbazen als ze al snel het theaterpodium bestijgen.

Hans van Deelen
terug naar Op Zoek naar Johan

Deze pagina is bijgewerkt op