De Stentor op het web

Legendarisch Sallands duo brengt
'Busje' in Hoftheater naar de sloop

Höllenboer geniet van afscheid

Door BENNY KOERHUIS

RAALTE - Met de tranen in de ogen stond Gerard Oosterlaar erbij toen het uitverkochte Hoftheater het Duo Höllenboer luidzingend uitgeleide deed. Vrijdagavond kwam na vijftien jaar een eind aan het duo, dat eigenlijk een koninklijke onderscheiding verdient omdat het Luttenberg definitief op de wereldkaart heeft gezet. Want de anti-hit 'Busje komt zo', waarmee het, Sallandstalige duo een platinaplaat veroverde, is zelfs tot op Sint Maarten bekend geworden.

In het al bij voorinschrijving uitverkocht geraakte Raalter theater stond het allerlaatste optreden van zanger Gerard Oosterlaar en gitarist Bas van den Toren gepland tijdens de jaarlijkse dialectavond. Het werd een sfeervolle avond, waaruit andermaal bleek dat streektaalmuziek echt niet alleen maar over het leven op het platteland van vervlogen tijden hoeft te slaan.
De Lochemse zanger, muzikant en liedjesschrijver Jan Ottink opende met zijn prima band De Hemel de avond met een drie kwartier durende greep uit zijn repertoire: stevige popmuziek, folkrock, reggae en luisterliedjes over actuele thema's als vluchtelingen, liefde, relaties en maatschappelijke misstanden, waarvan ook een aantal in het Nederlands.
Van een heel ander kaliber, maar wel heel vermakelijk was het optreden van het Twentse kwartet Triooo. Met een mix van Twentestad-blues en Tukker-country bezongen de muzikanten 'oet Hèèngel en Ensche' hun verloren liefdes en de drank.
Het slotoptreden van Duo Höllenboer had moeten beginnen met een compilatie van tv- en video-opnamen uit de vijftien jaar geleden op volksfeesten en partijen begonnen carrière van zanger/gitarist Van den Toren en zanger Oosterlaar bijgenaamd Höllenboer. Maar door een technische storing kwam daar niets van terecht, waarop het duo de draad oppakte met een greep uit het bekende repertoire, zoals 'Noar de bliksem' en 'Zwatt'n.
Nieuw was het nummer 'Wie hebt 'n pries met de praalwaag'n, over tien oudere praalwagenbouwers die niet verdeeld succes meedoen aan het oogstcorso tijdens Stoppelhaene, maar door allerlei gruwelijke oorzaken beurtelings het leven laten. Dat liedje willen ze trouwens ook weer ten gehore brengen als ze gevraagd worden om toch te blijven optreden tijdens het Sallands oogstfeest, want ná het Luttenbergs feest is Stöppelhaene - waar het bier immers ook rijkelijk vloeit - het meest favoriéte dorpsfestijn voor het duo.
Het allerlaatste nummer van de avond was het Onverinijdlijke 'Busje komt zo', dat Duo Höllenboer overigens niet zelf zong. Dat werd gedaan door de collega-artiesten van deze dialectavond, die samen met het publiek een aangepaste versie zongen: "t Busje giet vót (13x). Höllenboer bedankt nog, maar 't busje blif vôt. Vervolgens nam het Nijverdalse dweilorkest de Trotwaarband het 'Busje' over. Bas van den Toren leek ogenschijnlijk nuchter bij al dit luidruchtige eerbetoon, maar achter Gerard Oosterlaars bril twinkelden tranen. Ook manager Jo Oortwijn en diens echtgenote werden gehuldigd, waarna het legendarische duo in polonaise met de muziek mee uit het theater werd geloodst en de tonen van het 'Busje' wegstierven. Voorgoed?

Dit artikel verscheen in het Deventer Dagblad
terug naar Höllenboer

Deze pagina is bijgewerkt op