De Stentor op het web

Höllenboer gaat de boer op

Door Ria Willemse

RAALTE - In het volgend theaterseizoen (2009-2010) moet het gebeuren. Höllenboer gaat de boer op met "Hej't of kriej't?". Met een spiksplinternieuwe theatershow. Zoals Höllenboer dat alleen kan. Puntige teksten, verpakt in droge humor, dromerige melodieën in het bloemrijke dialect uit hun geboortedorp Luttenberg. Of kortweg gezegd: "Liedties, varsies en stukkies.''

Tweemaal een uitverkocht huis in het Raalter Hoftheater met een oudejaarsconference in 2007. ,,Dat was prettig'', vond Gerard Oosterlaar. ,,Een lekker gevoel.'' In twee dagen gooiden ze het er uit. Bijna een jaar was het voormalige zangduo Höllenboer (ze namen officieel afscheid in 2000), druk met de voorbereidingen van die 'regionationale oudejaarsconference', die ze deden met z'n drieën. Naast Höllenboer-zanger Gerard Oosterlaar en zanger/gitarist Bas van den Toren schoof zanger-gitarist Hans Nieuwenhuis aan voor de muzikale ondersteuning. ,,Hans is erbij gekomen en dat klikte meteen'', vertelde Oosterlaar toen. ,,Hij zorgt er ook voor dat Bas muzikaal groeit. Da's mooi meegenomen. We gaan zeker met z'n drieën de toekomst tegemoet."
En die toekomst dient zich nu aan. Höllenboer heeft de plannen rond voor een échte theatershow. ,,In zo'n oudejaarsconference moesten we in twee avonden ons ding doen. Een jaar repeteren en in twee avonden is het klaar. Kun je het doorspoelen. Vergeten. En dat is jammer."
Het was destijds een lekkere show, vol grappen, liedjes en vermaak. Met ook grappen die langer houdbaar waren dan een oudejaarsconference. Over de anorexia-patiënt bijvoorbeeld, die met lood in de schoenen op de weegschaal gaat staan, over een onvergetelijke avond bij demente bejaarden, over de 'bemoeizorg', over schaatser Jan Smeekens die ervoor gezorgd heeft dat Oosterlaar zelf niet kan schaatsen ('k zou 'm de poot'n mut'n brekken), en natuurlijk over de Raalter popstar Maaike, die nog nooit op nummer 1 stond (dat is maar één artiestenduo uit Salland gelukt….). En Gerard Oosterlaar, die verklapte dat hij aan het trainen was bij de sportschool voor een wasbordje. ,,Maar het is nog een wastrommel, haha. Maar ja, gereedschap moet onder een afdak hangen..……Maar niet onder een hele kapschuur!"
De repetities voor de theatertournee zijn in volle gang en oud-Hoftheater-directeur Herman Albers gaat binnenkort de theaters langs om de boekingen te verzorgen. De tournee gaat heel wat verder dan alleen Raalte, ook al brengt Höllenboer de show in het 'Algemeen Beschaafd Sallands'. Want laat die variant van het Nedersaksisch nu ook prima te volgen zijn in grote delen van Groningen, Drenthe, Twente, de Achterhoek en de Gelderse Vallei. En dus kan Höllenboer ook echt de boer op.
Wat Höllenboer bij voorbaat wel doet, is wat verwachtingen om zeep helpen. 'Nee, dat ene liedje spelen ze niet', meldt de theaterfolder. 'Nee, ook niet als u het heel lief vraagt. Nergens voor nodig. Want dat ene liedje kent u namelijk al.'
Met hun toevallige hit 'Busje komt zo', werd duo Höllenboer in 1995 beroemd. ,,Nooit gewild, wel gebeurd, hard gelachen'', zeggen ze zelf. Een groot nadeel: voor het grote publiek bleven ze altijd de jongens van het busje.
Dat gaat komend jaar veranderen. De nieuwe website ( www.hollenboer.nl ) is al in de lucht. De wereldpremière van Hej't of kriej't* is, als het aan Höllenboer ligt, in september 2009 in het Hoftheater in Raalte.
*Hej't of kriej't? = Heb je het of krijg je het? (Uit de Sallandse Dikk'n van Daal'n). Vragende zegswijze waarmee de Sallander op subtiele wijze informeert naar de geestelijke gesteldheid van een gesprekspartner.

terug naar Höllenboer

Deze pagina is bijgewerkt op