De Stentor op het web

Streektaalproductie overstijgt het provinciale

MUZIEK
Uutsprčken.
Gezien: Odeon Zwolle (27/2 premičre)
door Marion Groenewoud

ZWOLLE - 'Zolang de rivier stroomt, komt er een nieuwe taal.' Het muzikale programma Uutsprčken belooft een 'gegarandeerd Nedersaksische tongval'. Deze theaterproductie is een initiatief van de IJsselacademie die streeft naar behoud van taal en cultuur in Overijssel.

Zes karakteristieke zangers kregen de opdracht een lied te maken in eigen dialect. De grootste performer van het stel is Bert Vrieling uit Zwolle met kenmerkende witte handschoentjes en strakke kuif. Hij laat Overijssel klinken als een internationale hotspot.
Zijn rokerige stem en uitgekiende bewegingen zijn amusant en intrigerend. Met dank aan de Zwolse rollende R worden Vrielings nummers als 'Meziek' en 'Verrekte Zwollenaren kom er tut', mysterieus en broeierig als Franse chansons.
Vocaal en muzikaal zeer verrassend is Thomas Tijs uit Luttenberg. Een eenvoudige jongen met een mooie gedreven stem waar je niet omheen kunt. In 'Dit is de plek waar ik woon' en 'Noe bin ik d'r ais' klinkt de streektaal eveneens sprankelend universeel.
Rob Bults imponeert als zanger en verteller. In het Hellendoorns dialect neemt hij ons mee in een harmonieuze sfčer van weleer. Deze romantische inslag zien we ook bij Dedemsvaarter Harmjan Wilbrink.
Terwijl Erwin Nijhoff uit Dalfsen zorgt voor aangename dissonanten en stevige gitaarrock. Als toeschouwer kuier je het ene moment door weilanden, langs rustieke rivierwn, maar met Nijhoff wordt de provincie even een hectische metropool.
Theatraal is Gooswijn van Rees uit Genemuiden een interessante figuur. Deze broodmagere kale zanger maakt indruk met zijn relaas over de man die zijn eigen huis in de fik steekt. Het relaxte toneelbeeld toont een intieme bruine kroeg en een bescheiden videoshow van Wim Holsappel.
De beelden zijn soms te willekeurig en passief maar vaker dynamisch en versterkend.
De mannen toeren tot in Limburg, want deze Overijsselse ambassadeurs en hun bevlogen muzikanten laten zich niet begrenzen.

Verder: Doetinchem (7/3), Kampen (11/3), Raalte (13/3), Nijverdal (14/3), Steenwijk (19/3), Hardenberg (21/3) en Ommen (6/6).


terug naar Uutsprčken

Deze pagina is bijgewerkt op