De Stentor op het web

Juust wil graag grenzen over

GENEMUIDEN - Dialectband Juust uit Genemuiden presenteert eind mei een cd met acht nummers. "Een visitekaartje dat ons ook meer bekendheid buiten de gemeentegrenzen van Zwartewaterland moet opleveren", hopen de Genemuider muzikanten.

Ze bespreken in hun oefenruimte een aflevering van 'Classic Albums', waarin vorige week Shocking Blue centraal stond. De Haagse formatie scoorde een wereldhit met 'Venus'. "Of op ons nieuwe muziekalbum ook zo'n kraker staat? Alleen maar!", lacht zanger Gerben Beens, net als drummer Arend van Dijk en bassist Harry van Rees Juust-lid van het eerste uur. Gitarist Martin Bakker voegde zich ook al snel bij de formatie, terwijl gitarist Jerry Hoekman onlangs Henk van den End verving.
Die 'potentiŽle wereldhits' van Juust zijn geschreven door onder andere Geke Mateboer, Frť Sollie en de band zelf, terwijl daarnaast een aantal bekende nummers een 'Gaellemuuniger' jasje kreeg. 'Op Fietse' van Skik speelt zich bijvoorbeeld niet meer af in Drenthe, maar in Genemuiden. Toch gaat Juust niet voor wereldfaam, relativeert Bakker. "We willen vooral meer spelen op streektaalfestivals of in dialectprogramma's. Op dat gebied gebeuren in Nederland hele leuke dingen. Als je daar wilt optreden, moet je iets hebben waarmee je jezelf presenteert. Een cd dus."
Dat album is ook een mooi vervolg op de eerste jaren van Juust. De Genemuidenaren speelden ooit een paar nummers op het Open Podium in hun woonplaats. Dat smaakte naar meer. "In het begin oefenden we geloof ik eens per zes weken, maar we kregen er steeds meer schik in. Deels omdat we het onderling goed met elkaar vinden, maar ook door de reacties van het publiek. Tijdens optredens zien we vaak dezelfde mensen terugkeren, dus we hebben zeker een vaste supportersschare", vertelt Van Dijk. Van Rees grinnikt: "Mijn dochter zit op school in Zwartsluis. 'Jouw vader zit toch in Juust?', vroeg onlangs een klasgenote aan haar. Dan heb je toch wel wat bereikt hŤ..."
Ze hebben volgens Bakker 'een bonte verzameling nummers' opgenomen. Juust beheerst dan ook verschillende stijlen, precies wat Van Dijk bij de oprichting voor ogen had. "Wij willen akoestisch kunnen spelen tijdens huiskamerconcerten, maar ook flink tekeer kunnen gaan in de kroeg. Dat is Juust", vindt Van Dijk, die de band 'meer cultureel dan rock and roll' vindt. "Dialect wordt nog steeds wel geassocieerd met bier gooien en meer van die uitwassen. Daar hebben we niets mee. We zijn geen feestband."
De cd moet eind mei klaar zijn voor een presentatie aan het publiek. Genemuidenaren en niet-Genemuidenaren, want de streektaal is volgens Van Dijk geen belemmering. "Ik luister wel eens naar Japanse muziek. Daar versta ik ook helemaal niets van..."

Erik Driessen
terug naar Juust

Deze pagina is bijgewerkt op