Algemeen Dagblad

Algemeen Dagblad op het Internet

Streektaalmuziek is in opmars

EMMEN - De streektaalmuziek is in opmars. Lange tijd was Normaal vrijwel de enige die met liedjes in dialect aan de weg timmerde, maar de laatste jaren hebben Bennie Jolink en zijn companen gezelschap gekregen van groepen als Rowwen Hze en Bertus Staigerpaip. Het Kunst en Cultuur Instituut Drenthe haakt in op die ontwikkeling door op 13 augustus in Emmen onder de titel Muzem! een festival van streektaalmuziek op touw te zetten.

"De verklaring voor de toegenomen belangstelling voor dialectmuziek is volgens mij dat de wereld door de televisie en het wegvallen van de grenzen in Europa steeds kleiner wordt", zegt D. Singelenberg van het instituut. "De interesse voor de eigen streek en het eigen dialect is daarop een reactie."
Volgens Singelenberg zijn de onderwerpen in de streektaalliedjes aan bod komen divers. En hetzelfde geldt voor de muziekstijl. "Dat varieert van klassiek tot rap of house." Op Muzem komen vooral het luisterlied en popmuziek aan bod. Van de 14 optredende groepen en soloartiesten, vertegenwoordigt de uit Zeeland afkomstige Anja Kopmels het eerste genre, en wordt de eer van de popmuziek hoog gehouden door onder meer Oploos Eerst Filharmonisch uit Noord-Brabant en het Groningse Trf.
Muzem heeft van 12.30 tot 18 uur plaats op het Noorderplein, in het centrum en in De Weiert. Toegang is gratis.


Deze pagina is bijgewerkt op