TURF JENEVER
ACHTERDOCHT


Turf, Jenever en Achterdocht zijn typisch Drentse attributen. Het is ook de naam van een Drentse popgroep. De zevenmansformatie startte in december 1979 in de jeugdsoos Goeroe in Schoonebeek. Het eerste openbare optreden vond drie maanden later plaats in het Aikes Tallenhuis in dezelfde plaats. De groep werd als vereniging opgericht en bracht maatschappijkritische teksten op elektrisch versterkte muziek in het Drents.
De Drentstalige band was niet alleen actief op het podium maar verrichtte ook buiten de concertzalen zendingswerk ten behoeve van de Drentstalige zaak. In brieven aan gemeenteraden werd het praten in het Drents bepleit. Bij de Commissaris van de Koningin werd de afschaffing van het officiŽle Drentse volkslied gevraagd. TJA zorgde overigens gelijktijdig voor een modern alternatief.
De band trad enkele keren op voor de KRO-radio en was regelmatig te horen in het programma van de de TT-nacht in Assen. Leden van het eerste uur waren Klaas Brouwer (dwarsfluit en zang, 1950), Paul Compagne (gitaar, 1953), Henk Visscher (gitaar), Maarten Hemmes (basgitaar), Cor Doevendans (accordeon, 1954), Dick Blancke (zang) en Harry Pol (drums en akoestische gitaar, 1951).
Later speelden Egbert Hoving (basgitaar), Guilad van Zuilekom (drums), Anneke Frankenberg (bas), Martin Lambers (toetsen, 1954) en Annet Compagne (zang) mee.
Het voorprogramma van de Drentstalige band werd veelal verzorgd door de groep $iegfriet. Dit was (een deel van) dezelfde band TJA, maar dan Engelstalig.
In 1986 vonden de bandleden dat de emancipatie van het Drents ver genoeg was gevorderd. Turf Jenever Achterdocht veranderde haar naam in Tranen uit Moskow en schakelde geheel over op Engelstalige pop. Nog later ging de band Basta heten
Dick Blancke (Schoonebeek, 1952) begon na zijn periode bij TJA in het Drents te schrijven en werd later o.a. redacteur bij Radio Drenthe. Voordat hij naar Frankrijk vertrok, maakte Blancke met Harry de Geeter nog een cd.


TURF JENEVER ACHTERDOCHT en de PERS:

in 1980:

De mooiste liedjes in het Drents

in 1984:

'Niemand heeft de illusie beroemd te worden'

in 2004:

Tť eigenzinnig voor een doorbraak

TEKSTEN van TURF JENEVER ACHTERDOCHT:

Klein Rieksie
'k Heb joe lief

DISCOGRAFIE:

MC samen met anderen:

"Provinciepop, Melkweg Amsterdam" (1983)

LP's samen met anderen:

"Rocktempel" (KRO / Stichting Popmuziek, 1983)
"Popas" (Popcollectief Popas, 1984)

CD-single:

"In de kroeg" (Eigen uitgave CLD 27-10 54-04, 2004)

CD:

"T.J.A. terug ... in de box" (Eigen uitgave, 2003)

Deze pagina is bijgewerkt op