Nr. 33, november 1980

DIVERSE ARTIESTEN

IVORY TOWER ELF 95.88

Zo nu en dan wordt op deze plaats wel eens een plaat besproken, die meer valt in het 'levensliedgenre'. Het gaat dan meestal om liedjes in een bepaalde streektaal (dialekt). Het platenmaatschappijtje Ivory Tower Records heeft zich sinds kort ook gestort op de smartlap-in-het-Drents. Na het wel erg onverwachte sukses van het niemendalletje De Pieteröliekar (een krisisliedje uit de dertiger jaren op een krontjong wijsje) van het Börker Trio, heeft men kennelijk besloten maar wat meer Drentse bruiloftsmuzikanten op de plaat te zetten.
Op deze LP staat een doorsnede van de huidige smartlap-scene in d'Olde Lantschap. Natuurlijk ontbreekt het Börker Trio niet (van hen kwam zelfs een eigen LP uit; ELF 25.50). Nu van hen drie onbenullige liedjes met onder andere vol met zelfkennis Drent'n (beginregel: 'Een Drent zeggen ze, is een krent zeggen ze..'). Grappig en aandoenlijk is hoe sommigen (in de hoop op een hit?) voortborduren op de vermeende suksesformule van 'Pieterölie'. Het groepje de Jao-Knikkers bijvoorbeeld zingt over De Drentsche pieterölie en het Grönninger Gas. Natuurlijk ontbreekt de chauvinistiese noot niet, onder andere Mooi Is Mien Drenthe van de Jeventa's (ook al een eigen LP: ELF 95.81) Produktie en techniek bij deze LP waren in handen van ene Fred Rootveld. Bijzonder opmerkelijk is dat hij ook de grootste hand had in tekst en muziek van alle liedjes (een soort egotrip van een Drentse producer..?)
Op de hoes natuurlijk een beeldje van Bartje, intussen geworden tot de provinciale maskotte, temidden van toeristiese fotootjes. Op zich leuk dat er liedmateriaal in het Drents op de plaat verschijnt. Jammer is dat dit alleen nog gaat om liedjes die lopen via de platgetreden smartlap aanpak. Het zou een goede zaak zijn als meer jongeren (vanuit de volksmuziekhoek?) zich zouden werpen op het maken van liedjes in het Drents. Tot nu toe is er alleen de 7-mansformatie Turf, Jenever en Achterdocht. TJA is een elektriese popgroep uit Schoonebeek met eigengemaakte, soms 'kritiese' Drentse teksten. Traditionele liedjes in het Drents bestaan overigens niet! Er wordt alleen in het Nederlands gezongen, met af en toe een Drents woord er tussen door.

JAN KLINKENBERG


Deze pagina is bijgewerkt op