Friesch Dagblad op het web

Nieuwe cd Souldada
brengt rijkdom in huis

Cd-recensie

HESSEL FLUITMAN

Na de debuut-cd uit 2005, is Souldada doorgegroeid naar een vaste bezetting van vijf mensen. Een behendig kwintet, dat naast gitarist Herman Woltman en zangeres Hanna Koussios, Johan Keus op basgitaar heeft en Carel van Leeuwen op cello. Leden die ook op de debuut-cd van Souldada opdoken. Alleen slagwerker Willem Smid is nieuw.
De samenstelling van het programma op de nieuwe cd CanÁao getuigt voor een groot gevoel voor eenheid. Ook al zijn de songs uit allerlei landstreken opgepikt. Naast een aantal Friese liederen en in het Fries vertaalde songs, vind je muziekstukken uit Griekenland, ServiŽ, KaapverdiŽ en BraziliŽ.
Allen hebben ze de sfeer van saudade in zich: de melancholie. Of het nu gaat om Nimmen sjongt, de uit het Grieks vertaalde song (de vrouw, van wie de echtgenoot is vertrokken, zoekt in dit lied naar een man met wie ze ’s avonds haar Ouzo kan drinken) of om Saban Bajramovic’ pena, waarin het gaat om de man bij wie de vrouw als een zeepbel in het niets verdwijnt als hij haar heeft gekust.
De fadogitaar van Herman Woltman weet de Griekse sfeer heel mooi te treffen. De cello van Carel van Leeuwen neemt door zijn drive en schoonheid van toon met gemak de plaats in van willekeurig welk blaasinstrument. Maar vooral geldt dat Janna Koussios zich de laatste jaren heeft ontwikkeld tot een complete zangeres. Zij mag als een aanwinst worden gezien tussen de uitvoerders van het Friese lied. Friese teksten overigens, waarin Baukje Wijtsma een grote hand heeft gehad.
Rest nog om iets te zeggen over de prachtig uitgevoerde cd. Het fotowerk is van de gelauwerde Maarten Corbijn. De in zeefdruk uitgevoerde omslag is mooi in zijn zwart-witte eenvoud. De cd is niet alleen een genot voor het oor, maar ook voor het oog. Aan alle kanten een rijk product.

Souldada - CanÁao.
Te bestellen op www.souldada.nl. Prijs: 15 euro.

terug naar SoulDada

Deze pagina is bijgewerkt op